12.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εμιράτα: Βλέπουν τον ΟΛΘ σαν πιθανό συνεργάτη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όχι μόνο αναγνωρίζουν την αναπτυξιακή δυναμική του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και βλέπουν καθαρά τις προοπτικές μεγέθυνσης της ενδοχώρας του, αλλά έχουν και ενδιαφέρον συνεργασίας με την ΟΛΘ Α.Ε. στον τομέα των logistics.

To ενδιαφέρον αυτό εκφράστηκε από τον ίδιο τoν πρέσβη των Η.Α.Ε., Sulaiman Humad Salem Al Mazroui, σε δύο αποστροφές του λόγου του, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσαν η Helexpo- ΔΕΘ και το Ελληνο- Αραβικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Ανάπτυξης , οι τοποθετήσεις του δε ήταν τόσο σαφείς, που δεν επιδέχονται παρερμηνειών.

Ο κ. πρέσβης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία των Εμιράτων, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Η.Α.Ε., να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν στο υψηλό επίπεδο που βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στρατηγική απόφαση των Η.Α.Ε., να επενδύσουν περαιτέρω στο εξωτερικό, στα logistics και στη διαχείριση λιμένων.

 

Ακολούθως έγινε σαφέστερος και εξέφρασε την άποψη, ότι ο ΟΛΘ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον φορέα διαχείρισης λιμένων του Άμπου Ντάμπι/Abu Dhabi Ports Authority, o οποίος σημειωτέον διαχειρίζεται 10 λιμένες και terminals στα Η.Α.Ε.

Εάν όμως κάποιος λάβει υπόψη του, το διαμέτρημα της προσωπικότητας του Εμιρατινού πρέσβη , την μακρά πορεία του στον κόσμο των επιχειρήσεων και μάλιστα σε θέσεις μεγάλης ευθύνης, την πολυετή του εμπειρία ως διπλωμάτη σε χώρες της Ευρώπης, αλλά ακόμη και το μέγεθος του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου Al Mazroui, προφανώς και θα αντιληφθεί ότι ο Eμιρατινός διπλωμάτης, δεν εξέφρασε μία άποψη ελαφρά τη καρδία.

Το εντυπωσιακότερο όμως συνέβη, αμέσως μετά την τοποθέτηση του εκτελεστικού προέδρου και δ/νοντος συμβούλου της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Θάνου Λιάγκου. Ο κ. Λιάγκος αναφέρθηκε στη δημιουργία του dry port του ΟΛΘ στη Βουλγαρία, στην πρόσφατη έναρξη της νέας γραμμής μεταφοράς containers από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη Νις της Σερβίας (στο τέρμιναλ Μbox) και στην απόφαση των μετόχων της εταιρείας, για ανάπτυξη και στον τομέα της διαχείρισης εμπορευμάτων – logistics, σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

 

Τότε έγινε η δεύτερη, απολύτως ευθεία δήλωση του κ. Αl Mazroui. O πρέσβης, αφού άκουσε ερώτηση- παρέμβαση του συντονιστή του πάνελ κ. Ξηραδάκη σχετικά με τον ΟΛΘ, φάνηκε να πληκτρολογεί κάτι στο κινητό του και στη συνέχεια να διαβάζει ένα μήνυμα. «Ήμουν απασχολημένος», είπε ο πρέσβης, «γιατί έγραφα ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Dubai Port World. Toν ρώτησα αν θα ήθελε η DP World να επενδύσει στα logistics στη Θεσσαλονίκη και μου απάντησε, «ναι».

Ουδείς γνωρίζει εάν η ΟΛΘ Α.Ε. και η γιγάντια DP World θα προχωρήσουν σε κάποιας μορφής συνεργασία στο αντικείμενο των logistics, αλλά το παραπάνω σύντομο περιστατικό και δήλωση, αποκαλύπτει τη διάθεση των Η.Α.Ε. και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο, να κάνουν επιχειρηματικές συνεργασίες με οικονομικούς φορείς της Ελλάδας. Θέλουν να κάνουν business, στους τομείς που θεωρούν ότι υπάρχει κοινή αναπτυξιακή προοπτική και για τις δύο χώρες, τομείς στους οποίους συγκεκριμένα έχουν αναφερθεί και, αυτό το momentum δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο από ελληνικής πλευράς.

Άλλωστε, η συμμετοχή των Η.Α.Ε. στην 86η ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας, αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία προσέγγισης , επιχειρηματιών αλλά και οικονομικών παραγόντων, των δύο χωρών.

ΟΛΘ: επενδύσεις, συνδυασμένες μεταφορές, logistics
Όσο δε αφορά το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναμφίβολα, αν δεν είναι ο σημαντικότερος, είναι ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Όμως, η ανάπτυξη του ΟΛΘ προϋποθέτει την εκτέλεση επενδύσεων σε λιμενικές υποδομές, ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, κάτι που έχει πολλές απαιτήσεις για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και, δημιουργία μεγάλων εμπορευματικών κέντρων- logistics centers.

Πολλά συζητούνται για τη δημιουργία κέντρων logistics στη χώρα μας, αλλά ως τώρα, εμπορευματικά κέντρα αξιώσεων, δεν διαθέτουμε. Το ‘Θριάσιο Ι’ θα πάει προς κύρωση στη Βουλή για να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση από ιδιώτες. Το ‘Θριάσιο ΙΙ’ καθυστερεί γιατί ακυρώθηκε και ο δεύτερος διαγωνισμός, ενώ στη Θεσσαλονίκη που μιλάμε και μιλάμε για logistics κέντρα, λες και είναι η Μέκκα των Logistics, δεν έχουμε ούτε καν ωριμότητα για να βγει σε διαγωνισμό το πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

“Στάσιμη” η Ελλάδα στα logistics
Κυβερνήσεις έρχονται, κυβερνήσεις φεύγουν και στα logistics έχουμε μείνει στάσιμοι.

Όπως πρόσφατα είπε από ημερίδα της 86ης ΔΕΘ ο κ. Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής:

«Το 2014 ήμασταν οι πρωτοστάτες, στη Βαλκανική, στη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου για τις παγκόσμιες εμπορευματικές ροές. Τότε οι άλλες βαλκανικές χώρες δεν είχαν καν εμπορευματικά κέντρα και εμείς είχαμε στα πλάνα, τη δημιουργία του Θριασίου.

Σήμερα ακόμη προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τα εμπορευματικά κέντρα στο Θριάσιο, όταν όμως η Βουλγαρία έχει 3, η Τσεχία 17. Αυτοί προχώρησαν , εμείς όχι και προσπαθούμε τώρα, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον να προλάβουμε τις εξελίξεις».

To 2014 τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Είχε ιδιωτικοποιηθεί μόνο το Λιμάνι του Πειραιά και τα υπόλοιπα λιμάνια δεν είχαν καλά- καλά πάρει σειρά. Τώρα βέβαια έχουμε μία ιδιωτικοποιημένη ΟΛΘ ΑΕ ενώ οι συνθήκες για τη Θεσσαλονίκη αλλάζουν. Όπως όμως στην πράξη αποδεικνύεται, αν ο επισπεύδων φορέας ενός έργου δεν είναι ιδιωτικός, η συζήτηση, ο σχεδιασμός και η λεγόμενη ωρίμανση ενός εμπορευματικού κέντρου, σοβαρής κλίμακας, μπορεί να κρατάει πολλά, μα πολλά χρόνια.

Εν κατακλείδι, τώρα που οι συνθήκες ευνοούν τις συνεργασίες και οι διεθνείς εμπορευματικές ροές ψάχνουν νέους δρόμους εξυπηρέτησης του εμπορίου, μήπως θα πρέπει επιχειρηματίες να κάνουν τα επόμενα βήματα, για τη δημιουργία, με δικές τους πρωτοβουλίες, logistic center στη Θεσσαλονίκη, αλλά κέντρων αντίστοιχων και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής;

πηγή: grtimes.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα