Εμβολιασμοί για τον κορονοϊό μετά τα μέσα του 2021

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ

Δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού μέχρι τα μέσα του 2021, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η Μάργκαρετ Χάρις μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία των αυστηρών, αποτελεσματικών και αφαλών ελέγχων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

«Δεν περιμένουμε ότι θα δούμε εκτεταμένους εμβολιασμούς μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Αυτή η φάση 3 πρέπει να διαρκέσει περισσότερο επειδή είναι ανάγκη να δούμε πόσο αληθινά προστατευτικό είναι το εμβόλιο και είναι επίσης ανάγκη να δούμε πόσο ασφαλές είναι», πρόσθεσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Ακόμα και τον Νοέμβριο το εμβόλιο της AstraZeneca

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι εάν η τρίτη φάση ολοκληρωθεί με επιτυχία μέχρι τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η AstraZeneca έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα η διάθεσή του εμβολίου για τον κορονοϊό, ακόμα και τον Νοέμβριο.

Η συμφωνία προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30.000.000 δόσεις, ενώ η διάθεσή του θα γίνει με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 600.000-700.000 δόσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε δηλώσει ότι «θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» με βασική προϋπόθεση να ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη φάση των δοκιμών.

Σχετικά άρθρα