Εμβόλιο AstraZeneca: Εκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ

Για τη χρήση του

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μετά την αναστολή εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για το θέμα παίρνει θέση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε πως τα συστήματα, τα οποία έχουν επιφορτιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να διερευνήσουν κάθε είδους παρενέργεια.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα γεγονότα συνδέονται με τον εμβολιασμό. «Είναι συνηθισμένη πρακτική να διερευνούμε, δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε πως μια συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη, 16 Μαρτίου, έτσι ώστε να συζητήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις αναστολές χορήγησης των δόσεων που αποφασίστηκαν από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος. Οι εν λόγω χώρες προστέθηκαν σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές και μη που είχαν κάνει το ίδιο καταγράφοντας αρκετά προβλήματα σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν.

Η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ, ωστόσο, επανέλαβε πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός στους πολίτες και τόνισε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένος θάνατος που να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Δεν θέλουμε να πανικοβληθεί ο κόσμος», υπογράμμισε η Σουμία Σουαμινάθαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου εξηγώντας πως για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η σύνδεση των θρομβοεμβολικών γεγονότων που καταγράφηκαν σε κάποιες χώρες με τα εμβόλια.

«Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων», πρόσθεσε με τη σειρά της η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, Μαριάντζελ Σιμάο. Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς ανέφερε ότι για την ώρα τα οφέλη από τα εμβόλια είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Σχετικά άρθρα