Εμβόλιο: Ξεκινούν τεστ προσομοίωσης

Mυστική η τοποθεσία των 14 ψυγείων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες και ο κυβερνητικός σχεδιασμός ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας στις 27 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open TV, πριν ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία των εμβολιασμών, θα πραγματοποιηθούν και ορισμένα τεστ προσομοίωσης, προκειμένου να δουν οι αρχές πώς μπορεί να κυλήσει ο προγραμματισμός για την επιχείρηση «Ελευθερία».

Οι πρώτες προσομοιώσεις των εμβολιασμών θα πραγματοποιηθούν στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία μετά τις 27 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα προσέρχονται για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Εκεί θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα περνούν πίσω από το παραβάν για να τους γίνει το εμβόλιο. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech που φτάνει πρώτο στη χώρα μας χορηγείται σε δύο δόσεις. Το SMS που θα δέχονται οι πολίτες για το ραντεβού τους, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων, είτε μέσω ΚΕΠ, θα περιλαμβάνει τόσο την ημερομηνία της πρώτης δόσης όσο και της δεύτερης.

 

Μυστική η τοποθεσία των ψυγείων

Την ίδια ώρα, τα 14 ψυγεία στα οποία θα τοποθετηθούν τα εμβόλια που έρχονται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, βρίσκονται ήδη στις αποθήκες φύλαξης, των οποίων οι τοποθεσίες δεν έχουν γίνει γνωστές για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φύγει από τις αποθήκες για να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται ταχύτατα γιατί τα εμβόλια δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερα ψυγεία.

Επομένως, εκτός από τους πολίτες που έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, θα υπάρχουν και αναπληρωματικοί. Στόχος της κυβέρνησης είναι, εάν όλα πάνε καλά και η Ευρώπη στείλει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, να εμβολιάσει 2,5 εκατ. κατοίκους μέχρι τον Μάρτιο. Πρώτα τους υγειονομικούς και στη συνέχεια τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Αποκάλυψη Spiegel: Η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται

Επίθεση κατά της ΕΕ και της Γερμανίας σε άρθρο του περιοδικού Spiegel που αναφέρεται στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία» σημειώνεται στο άρθρο του Spiegel.

«Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο …. Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η ΕΕ αγόρασε λιγότερα … και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου».

Το Spiegel υπενθυμίζει την πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Και επισημαίνει: «Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech / Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση …. το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό lockdown».

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung η καθυστερημένη έναρξη εμβολιασμών σε σύγκριση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θα περάσει εκ των υστέρων απαρατήρητη. «Αντίθετα, εκείνο που θα μείνει για πολύ είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν χωρίστηκαν σε μεγάλους και μικρούς, φτωχούς και πλούσιους» σημειώνει και προσθέτει: «Παρόλα αυτά λόγος αυταρέσκειας δεν υπάρχει. Όλοι γνωρίζουν ότι το σωτήριο εμβόλιο πρέπει να γίνει διαθέσιμο και οικονομικά προσιτό σε όλους τους ανθρώπους και εκτός της ΕΕ … Η ΕΕ μπορεί να είναι υπερήφανη που οι εμβολιασμοί ξεκινούν και στα 27 κράτη – μέλη παράλληλα, ίσως δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Οποία πρόοδος σε σχέση με την άνοιξη, όταν τα σύνορα έκλεισαν μονομερώς και γειτονικά κράτη ανταγωνίζονταν για προστατευτικό εξοπλισμό και μηχανήματα αναπνοής».

Σχετικά άρθρα