Ένα κρουαζιερόπλοιο γεμάτο… ερτζιανά

Θα ρίξει άγκυρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ενα κρουαζιερόπλοιο γεμάτο… ερτζιανά αναμένεται να «πιάσει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την άλλη εβδομάδα, μεταφέροντας μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους Ελληνες.

Το υπό κυπριακή σημαία «Σαλαμίς Φιλοξενία» μεταφέρει 800 Κύπριους τουρίστες στο σύνολό τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και τηλεθεατές -υπάγεται στον ίδιο φορέα και η δημόσια τηλεόραση-, και η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης προγραμματίζει κατά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, στις 30 Ιουλίου, εκδηλώσεις υποδοχής στον Λευκό Πύργο.

Ο υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΡΙΚ κ. Χρήστος Φιλίππου δήλωσε στην ”Καθημερινή” ότι στόχος του ταξιδιού, εκτός από την αναψυχή, είναι να τονώσει το ηθικό των Ελλήνων τις δύσκολες τούτες ώρες.

Οι επιβάτες του πλοίου είναι Ελληνες Κύπριοι όχι μόνο από τη Μεγαλόνησο, αλλά από όλον τον πλανήτη, «δεμένοι» σε εικοσιτετράωρη βάση με την πατρίδα μέσω των ραδιοκυμάτων του ΡΙΚ. Οπως τόνισε ο κ. Φιλίππου, οι άνθρωποι αυτοί ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της γης γι’ αυτή την κρουαζιέρα, και εκτός από την αγάπη προς την πατρίδα έχουν ως σημείο αναφοράς τη μόνιμη επαφή και επικοινωνία μαζί της στα ερτζιανά.

Δεν είναι το παρθενικό ταξίδι του «Σαλαμίς Φιλοξενία». Η «κρουαζιέρα των ερτζιανών» με επιβάτες ακροατές του ΡΙΚ γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που ενέσκηψε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σε νησιά του Αιγαίου και κυρίως σε ακριτικά λιμάνια, όπως η Ικαρία, κ.ά. Τώρα εκτός από τη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάπλου στην Κω, Ρόδο και την Σκιάθο. «Σε κάθε λιμάνι γίνονται εκδηλώσεις υποδοχής. Στο πλοίο επιβαίνουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Κύπρο που συμμετέχουν στις γιορτές που διοργανώνονται από τις τοπικές αρχές στους προορισμούς μας, δημιουργώντας μια συγκινητική ατμόσφαιρα» πρόσθεσε ο υπεύθυνος των πολιτιστικών σχέσεων του ΡΙΚ.

Το «Σαλαμίς Φιλοξενία», είναι ένα από τα κρουαζιερόπλοια που συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμά τους φέτος τη Θεσσαλονίκη. Οι προσεγγίσεις έχουν ξεκινήσει ήδη και αναμένεται να συνεχιστούν έως και τον Νοέμβριο.

Οι δύσκολες εξελίξεις και η εικόνα αβεβαιότητας που «ταξιδεύει» εκτός Ελλάδας δεν έχουν αντίκτυπο μέχρι τώρα στην κρουαζιέρα, καθώς, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη, δεν υπήρξαν ακυρώσεις ως προς τον κατάπλου και ούτε διαφαίνεται κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στον τομέα αυτό του τουρισμού. «Εκτός απροόπτου θα έχουμε και μια ελαφρά αύξηση» είπε στην «Κ» ο κ. Γιώργος Παλατζιάν, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου που δουλεύει με την κρουαζιέρα. «Οι όποιες επιπτώσεις, εφόσον δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα φανούν του χρόνου», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα