Ένας ΠΑΟΚτσής στην κυβέρνηση

Ακης Σκέρτσος, το νέο ισχυρό πρόσωπο στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θεσσαλονικιός, μεθοδικός, συγκρατημένος, με έντονο αυτοσαρκασμό, εξασκημένος να δουλεύει πλάι σε ισχυρούς άνδρες κρατώντας πάντα χαμηλό προφίλ, ο Ακης Σκέρτσος είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συντονίζει το κυβερνητικό έργο.

Το Άκης προέρχεται από το Χρήστος Γεώργιος. Εχει την μετανταλιτέ ενός καθαρόαιμου Θεσσαλονικιού, τη στάση ζωής και την συγκρότηση ενός WASP. Καθόλου τυχαία, ο Ακης Σκέρτσος που γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έκανε το μεταπτυχιακό του στην Ουάσιγκτον, στη σκιά του Λευκού Οίκου. Εκεί που σίγουρα δεν θα τον περνούσαν για Βαλκάνιο, αλλά μάλλον για δικό τους, έτσι κατάξανθος που είναι με ανοιχτά χρώματα. Το μεταπτυχιακό του έγινε στον τομέα του Political Management and Lobbying, δείχνοντας την στοχοπροσήλωση που είχε από νωρίς.

The West Wing

Η επιλογή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ δεν ήταν έκπληξη. Μήνες τώρα βρισκόταν κοντά του, στην αρχή διατηρώντας τη θέση του γενικού διευθυντή που είχε στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και τις τελευταίες μέρες αποκλειστικά στην οδό Πειραιώς. Εκανε τις χειρουργικές προσεγγίσεις, προτάσεις και επιλογές για τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ήδη πολλοί τον αποκαλούσαν τον chief of staff του Μητσοτάκη, στα πρότυπα λειτουργίας του Λευκού Οίκου. Αλλωστε ανήκει στην γενιά των νέων που εμπλέκονται με την πολιτική και μεγάλωσαν βλέποντας φανατικά το Τhe West Wing. To αμερικάνικο σίριαλ γύρω από τη ζωή του υποτιθέμενου προέδρου των ΗΠΑ Jed Bartlet – έχει ενδιαφέρον σε έρευνες στις ΗΠΑ θεωρείται από τους πλέον αγαπημένους προέδρους των πολιτών αν και υπήρξε φανταστική περσόνα.

Ο Ακης Σκέρτσος – που έγινε γνωστός ως μέλος της dream team του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όταν ήταν ακόμα 33 ετών αλλά και ως διευθυντής του Γιάννη Στουρνάρα όταν αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών και διευθυντής γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου- δεν είναι ο κλασικός πολιτικός που καίγεται από τη φιλοδοξία του για οφίτσια. Δεν ακολούθησε τις γνωστές διαδρομές για να το κάνει αυτό. Εργάστηκε συστηματικά, άοκνα, αθόρυβα και χωρίς να εξαργυρώνει σχέσεις με παράγοντες ή ΜΜΕ. Δεν μπήκε στο Επικρατείας ούτε διεκδίκησε σταυρό.

Oι παιδικοί φίλοι και οι αποστάσεις

Προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο, έχει αστική ανατροφή αν και η συμπεριφορά και οι επιλογές του είναι ευρύτερες. Εχει εξάλλου πλήθος ενδιαφερόντων στα οποία περιλαμβάνεται ο αθλητισμός, η τέχνη και κυρίως η ανάγνωση βιβλίων. Λατρεύει τα ζώα, ξαφνιάζει συχνά με την ευαισθησία του σε θέματα πόνου ή αδικίας και αποφεύγει να είναι κοινωνικός. Εχει λίγους φίλους που προέρχονται σχεδόν από την παιδική του ηλικία, πιστός και αφοσιωμένος, επιφυλακτικός με όσους τον προσεγγίζουν με υπερβολικά φιλική διάθεση. Κάνει πολλούς να τον θεωρούν αποστασιοποιημένο, ακόμα και σνομπ καθώς δεν ανοίγεται εύκολα.

Έχει έναν λόγο στέρεο, ευθύ, και φημίζεται για την συχνά ωμή ειλικρίνειά του ακόμα και όταν δεν τον συμφέρει προσωπικά. Δεν εμπιστεύεται εύκολα, ούτε έχει κλίκες που τον περιβάλλουν -είπαμε οι βασικοί φίλοι του είναι από την παιδική και εφηβική ηλικία του. Αυτό τον κάνει απρόσιτο σε όσους ήθελαν να βρεθούν κοντά του λόγω εξουσίας. Αντίστοιχα ο ίδιος χαίρει της εκτίμησης κορυφαίων προσωπικοτήτων -τώρα πλέον και του πρωθυπουργού- χωρίς να φαίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έχει αποκαλύψει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Παναγιώτης Πικραμμένος του είχε πει «πάρε τον Ακη δίπλα σου και δεν θα χάσεις!»

Παντρεμένος εδώ και χρόνια με την Αυγή Ανδροσίδου που είναι διοικητική δικαστής, έχει έναν γιο τον Βασίλη που λατρεύει κυριολεκτικά – όσο φορτωμένο και αν είναι το πρόγραμμά του είναι σαφές ότι ο γιος και η οικογένειά του είναι η προτεραιότητά του. Πάντα. Οχι μόνο η σύζυγός του και το παιδί του, αλλά η ευρύτερη οικογένεια του.

Σχετικά άρθρα