18.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ενέργεια: Σενάρια για κραχ στην Ευρώπη

Η ενεργειακή κρίση μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε οικονομικό κραχ ανάλογο με αυτό του 2009, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Bloomberg που βλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 5% αν ο χειμώνας είναι βαρύς και υπάρξουν ελλείψεις σε καύσιμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η στήριξη των νοικοκυριών θα συνεχιστεί και ζητά εκ νέου κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση για την ενεργειακή κρίση. «Κανένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει την ακρίβεια. Χρειάζονται και ευρωπαϊκές λύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

Δολιοφθορά πίσω από τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream; Το βίντεο που ενισχύει το σενάριο για εκρήξεις
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα νοικοκυριά κατεβάζουν τους διακόπτες με την κατανάλωση ρεύματος να σημειώνει βουτιά περίπου 14% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Η ενεργειακή ακρίβεια βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει τους τόνους και να κατηγορεί την κυβέρνηση για στήριξη της αισχροκέρδειας στην ενέργεια. «Από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Να παίρνει δηλαδή χρήματα από τις τσέπες των φορολογουμένων μέσα από τα δημόσια ταμεία και τους λογαριασμούς και να τα δίνει στις τσέπες των παρόχων ενέργειας», σημείωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα εντείνεται η πίεση προς την Κομισιόν για πλαφόν σε όλη την αγορά αερίου ενόψει της κρίσιμης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας, με την Επιτροπή να επιμένει για ανώτατο όριο μόνο στο ρωσικό αέριο. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατέθεσε πρόταση για την επιβολή φόρου 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και τη δημιουργία κοινού ευρωπαΊκού ταμείου όπου θα διοχετεύονται τα έσοδα για τη στήριξη των ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρονται στην ελληνική πρόταση από το ειδικό τέλος θα εισπράττονται ετησίως περίπου 9 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο τέλος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπόνοιες για σαμποτάζ στον Nord Stream
Στο μεταξύ η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν δύο διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην περιοχή της βαλτικής ενώ η Δανία χθες εντόπισε διαρροή στον Nord Stream 2 με την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό κάνει λόγο για ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

«Ξέρουμε ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν ταυτοχρόνως. Είδαμε την πίεση να πέφτει και στους δύο αγωγούς, στον Nord Stream 1 και στον Nord Stream 2», ανέφερε η συντάκτρια ενέργειας του πρακτορείου Bloomberg, Βανέσα Ντεζέμ. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό κάνει λόγο για διαρροές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές, ενώ διατυπώνει υπόνοιες για σαμποτάζ.

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση για πιθανές επιθέσεις

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση». Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

«Σκόπιμη ενέργεια και όχι ατύχημα», εκτιμά η πρωθυπουργός της Δανίας

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε απόψε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε. Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δε λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο. Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα