Ενέργεια: Συνεχίζεται το ράλι τιμών

Στα σκαριά νέα αύξηση επιδοτήσεων

Σοκ προκαλούν οι τιμές ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, καθώς σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και για σήμερα, Πέμπτη 18/11, η τιμή διαμορφώθηκε στα 276,47 ευρώ/MWh, στα υψηλότερα επίπεδα από όλη την Ευρώπη.

Η τιμή ενέργειας στην Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές του ρεύματος βρίσκονται στο κόκκινο: στη Σερβία 266 ευρώ/MWh, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία η τιμή για σήμερα είναι στα 252 ευρώ/MWh, στην Ιταλία 247 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία 252 ευρώ/MWh, στη Σλοβενία και την Κροατία 246 ευρώ/MWh. Οι αγορές με τις χαμηλότερες τιμές είναι η Πολωνία με 102,7 ευρώ/MWh, η Γερμανία με 139,9 ευρώ/MWh, η Ολλανδία με 209,2 ευρώ/MWh, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία έχουν 226 και 225 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.

Η άνοδος της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται από τις θερμικές μονάδες που λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο και ωθούνται προς τα πάνω από τις συνεχείς αυξήσεις που ξεκίνησαν και πάλι μετά τη γερμανική απόφαση για προσωρινό «πάγωμα» στον Nord Stream 2.

Σχετικά άρθρα