24.6 C
Thessaloniki
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Ε.Ε.

Πράσινο φως στον μηχανισμό rescEU και στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του συστήματος που έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των τραγικών πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδας τη Σουηδία και τη Λετονία, έδωσαν οι πρεσβευτές της ΕΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου.

Οι υφιστάμενοι κανόνες για την πολιτική προστασία προβλέπουν μια εθελοντική δέσμη για την παροχή αμοιβαίας υποστήριξης στην Ευρώπη. Εκτός από την ενίσχυση των σημερινών ικανοτήτων, οι νέοι κανόνες θα καθιερώσουν το σύστημα rescEU, ένα σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση, όταν οι υφιστάμενες εθνικές ικανότητες και η ομάδα αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

Το rescEU, σύμφωνα με πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, θα διαχειρίζεται ένα σύνολο επιχειρησιακών μέσων και δυνατοτήτων πολιτικής προστασίας, καθώς και ένα σύστημα πρόληψης και ετοιμότητας, το οποίο θα εξασφαλίζει την ύπαρξη ισχυρότερων εθνικών στρατηγικών πρόληψης. Το rescEU διασφαλίζει ακόμη τη στενότερη συνεργασία και συνδέσμους με άλλες πολιτικές της ΕΕ που άπτονται της πρόληψης καταστροφών.

Μέσω αυτού του συστήματος, η ΕΕ θα είναι σε θέση να υποστηρίξει τα κράτη μέλη με τη συγχρηματοδότηση χρηματοδοτικών μισθώσεων ή μισθώσεων, καθώς και την απόκτηση δυνατοτήτων δυνατοτήτων και επιχειρησιακών μέσων. Οι δυνατότητες του rescEU θα φιλοξενούνται στην χώρα, η οποία τις έχει αγοράσει ή μισθώσει και θα είναι διαθέσιμες σε άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού της ΕΕ. Οι αποφάσεις για την εγκατάσταση, την αποστράτευση και τη διαιτησία σε περίπτωση συγκρουόμενων αιτημάτων θα λαμβάνονται από την Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη.

Επίσης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη μέλη θα κληθούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις αξιολογήσεις κινδύνου, τον σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνων και τη δυνατότητα διαχείρισης κινδύνου.

Εάν ένα κράτος μέλος ζητήσει την ίδια βοήθεια για τον ίδιο τύπο καταστροφής τρεις φορές εντός τριών ετών, θα πρέπει να παράσχει στην Επιτροπή συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που σχετίζονται με τον εν λόγω κίνδυνο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας.

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα μπορέσει να θεσπίσει μηχανισμούς διαβούλευσης για τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών που είναι επιρρεπείς σε παρόμοια είδη καταστροφών.

Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες βελτιώνουν επίσης την κατάρτιση και την ανταλλαγή γνώσεων. Η Επιτροπή θα επιφορτιστεί με τη δημιουργία ενός δικτύου γνώσεων της ΕΕ για την πολιτική προστασία των πολιτών που ασχολούνται με την πολιτική προστασία και τη διαχείριση καταστροφών. Το δίκτυο αυτό θα είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση διαφόρων καθηκόντων στον τομέα της κατάρτισης, των ασκήσεων και της διάδοσης των γνώσεων.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ δημιουργήθηκε το 2001. Έχει συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της και διευκολύνει τον ευρύτερο συντονισμό στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι η εξάρτηση από εθελοντικές προσφορές αμοιβαίας συνδρομής που συντονίζονται και διευκολύνεται από τον μηχανισμό δεν εξασφαλίζει πάντοτε ότι οι διαθέσιμες ικανότητες σε περίπτωση καταστροφής είναι επαρκείς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα κράτη μέλη επηρεάζονται ταυτόχρονα από επαναλαμβανόμενες καταστροφές και η συλλογική ικανότητα είναι ανεπαρκής.

Πηγή: reader.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα