Ένοπλες Δυνάμεις: Ενίσχυση από αέρα και θάλασσα

Mε κόστος 10 δισεκατομμύρια

Οι Ένοπλες Δυνάμεις περνούν στον αστερισμό της ενίσχυσης με νέα όπλα και δυνατότητες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτηθούν νέες αγορές και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού.

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό καθεστώς μεγάλης μυστικότητας εντείνονται με τον χρόνο των ανακοινώσεων να μην είναι μακρινός.

Μέσα που βρίσκονται στη βιτρίνα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας όπως τα μαχητικά «Rafale» και οι φρεγάτες «Belharra» προβάρουν τα γαλανόλευκα. «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα πλοία για άμυνα μεγάλης περιοχής όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και βεβαίως για να καλύψουμε όλο το φάσμα» σημειώνει στο Ανοιχτό Κανάλι ο ναύαρχος Ε.Α. Γιάννης Εγγολφόπουλος.

Και ενώ για τις Stealth φρεγάτες το κοντέρ των συζητήσεων θα γράψει και άλλα χιλιόμετρα, τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν τα σενάρια που αναφέρουν ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα – Γαλλία είναι πιο κοντά και αφορά την απόκτηση έως 18 Rafale τέταρτης γενιάς. «Τα Rafale μπορούν να πλήξουν από μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας τους εχθρικούς αεροπορικούς σχηματισμούς, να τους απομειώσει αριθμητικά και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις σε «κλειστή» εμπλοκή» σημειώνει στο Open TV, ο αναλυτής Νικόλαος Παούνης.

Σε συνδυασμό με τα κλίματα υποστρατηγικής κρούσης Scalp, κύριες αμυντικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες υποδομές λογιστικής υποστήριξης, αεροπορικές βάσεις ανά την τουρκική επικράτεια βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Rafale. Ποιοτικοί πύραυλοι μακράς εμβέλειας Meteor που αν συμπεριληφθούν στην προμήθεια των εξοπλισμών μπορούν να πραγματοποιήσουν βολές κατά αεροσκαφών σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ενώ οτιδήποτε βληθεί σε απόσταση 60 χιλιομέτρων θεωρείται βέβαια η κατάρριψή του.

Σχετικά άρθρα