Ένταση στις Σκουριές

Πέντε προσαγωγές από την αστυνομία

Ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στις Σκουριές της Χαλκιδικής, μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που αντιτίθενται στην επένδυση χρυσού.

Οι αντιδρώντες στην επένδυση χρυσού είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο σημείο και είχαν κλείσει το δρόμο από και προς το εργοτάξιο.

Έτσι νωρίτερα το μεσημέρι επικράτησε ένταση μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των διαδηλωτών, όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν για να ανοίξει ο δρόμος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πέντε προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Πολυγύρου.

Οι διαδηλωτές, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνουν μέχρι το βράδυ στο σημείο.

Σε ανακοίνωσή της η Συνέλευση Αγωνιστικού Δεκαημέρου αναφέρει:

“Σαν κράτος εν κράτει, η χρυσοθηρική Eldorado Gold συνεχίζει αδιάκοπα το εγκληματικό της έργο και προχωράει στην ολοκλήρωση των υποδομών της, περιφρονώντας τον παράνομο και ανήθικο χαρακτήρα αυτών των ενεργειών.

Σύντομα σκοπεύουν να ξεκινήσουν την εξόρυξη, μαζί με τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει για το οικοσύστημα.

Στο 10ήμερο στις Σκουριές ήρθαμε σε επαφή αφενός με την ομορφιά της ζωής στη φύση κι αφετέρου με την ανεπανόρθωτη καταστροφή της στο βωμό του κέρδους.

Ελεύθεροι από τις αυταπάτες της νομικής ή της κυβερνητικής οδού, έχουμε συνείδηση ότι ο δυναμικός, αδιαμεσολάβητος αγώνας αποτελεί τη λύση ενάντια στη δολοφονική εξόρυξη και τον δρόμο προς την αυτοδιαχείριση της ζωής μας.

Σαν καταληκτική πράξη του 10ημέρου αλλά και σαν κάλεσμα για εντατικοποίηση των κινηματικών δράσεων, καλούμε σε συγκέντρωση στο βουνό τη Δευτέρα 03/08, ώρα 08:30 π.μ. στον χώρο της κατασκήνωσης (στο Xοντρό Ραχώνι).

Με την εκπνοή στις 12 Ιουνίου της από 28 Απρίλη κλήσης της κυβέρνησης προς την εταιρία να παρουσιάσει τα στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού και την περιβόητη μέθοδο flash smelting, η Eldorado Gold καθίσταται

εκτός από αυθαίρετη και τυπικά παράνομη.

Η άρνηση εμφάνισης των παραπάνω στοιχείων είναι ταυτόσημη με άρνηση υλοποίησης των πλέον σημαντικών όρων της Μ.Π.Ε. και της Α.Ε.Π.Ο. και συνεπάγεται ανάκληση της αδειοδότησης με ευθύνη της εταιρίας.

Η προθεσμία για την ανάκληση της Α.Ε.Π.Ο. και άμεσο σταμάτημα εργασιών, υποβολή της Μ.Π.Ε. και επαναδειοδότηση ή εκδίωξη κλπ, έληξε στις 12 Ιουλίου. Μένοντας αδρανής η κυβέρνηση (που υποτίθεται ότιαναζητούσε νομική

δυνατότητα να διώξει την εταιρία) υπονόμευσε, νομικά μιλώντας, τη δυνατότητα που η ίδια προκάλεσε -και όλα αυτά πριν την παραίτηση Λαφαζάνη.

Η εκδίωξη συνεπώς μιας εταιρίας που επικαλούνταν μέχρι τώρα τη νομιμότητα -τώρα που έπεσαν οι μάσκες της συγκάληψης- απομένει αδιαμεσολάβητο έργο των ενδιαφερομένων.

Σχετικά άρθρα