Επαφές Σαββίδη στην Τουρκία για τα χριστιανικά μνημεία

Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου

Ο Ιβάν Σαββίδης συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε χθες (11/4), μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της τουρκικής κατοχής ορθοδόξων μνημείων της χριστιανικής κληρονομιάς, που βρίσκονται τώρα στο έδαφος της περιοχής Τραπεζούντας.

Ο Ιβάν Σαββίδης, συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συζήτησαν για την επανέναρξη της Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά (Τραπεζούντα).

Η παράδοση της τέλεσης της ετήσιας Θείας Λειτουργίας στο ναό την Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που επαναφέρθηκε τον Αύγουστο του 2010, διεκόπη λόγω πραγματοποίησης αναστυλωτικών εργασιών. Το 2018, εκτός από τους συνηθισμένους προσκυνητές, σχεδιάζεται να επισκεφθεί τη Μονή και μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία ελληνικής νεολαίας από διάφορες χώρες του κόσμου.

Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της πιθανής ετήσιας τέλεσης Ορθόδοξης Λειτουργίας στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, την ημέρα εορτής του ναού. Ο ναός, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, δε θα γίνει τζαμί και επαναλειτουργεί ως Μουσείο.

Επίσης, συζητήθηκε και η πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη για τη διοργάνωση στην Τραπεζούντα διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ νεολαίας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα από τα εργαλεία δημόσιας διπλωματίας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

 

View this post on Instagram

Иван Саввиди встретился в Анкаре с министром иностранных дел Турции Мевлютом Чавушоглу. В ходе встречи, которая состоялась 11 апреля, среди прочих вопросов обсуждалась тема проведения православных богослужений в стенах знаковых памятников христианского наследия, находящихся ныне на территории региона Трабзон (Турция) #греки_россии #греческая_молодежь_россии #саввиди #hellenic_youth_russia

A post shared by Греческая молодежь России (@hellenic_youth_russia) on

Σχετικά άρθρα