23.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025

«Έπεσε» ο αυχένας του γιατί χρησιμοποιούσε για χρόνια σκυφτός το κινητό του!

Μια σπάνια και αρκετά ανησυχητική ιατρική περίπτωση ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την Ιαπωνία.

Εκεί όπου ένας 25χρονος διαγνώστηκε με το λεγόμενο «σύνδρομο πτώσης κεφαλής» (Dropped Head Syndrome), μετά από μακροχρόνια καθημερινή χρήση του κινητού τηλεφώνου του σε σκυφτή στάση. Το περιστατικό δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση «JOS Case Reports» και συνοδεύεται από ισχυρή σύσταση προς το κοινό για τις σοβαρές συνέπειες της παρατεταμένης κακής στάσης σώματος.

Ο νεαρός Ιάπωνας φέρεται να περνούσε ώρες καθημερινά σκυμμένος πάνω από το κινητό του, με την κεφαλή του σε μόνιμη κάμψη. Η συνήθεια αυτή είχε ξεκινήσει μετά την εφηβεία, όταν ο ίδιος απομονώθηκε κοινωνικά λόγω έντονου σχολικού εκφοβισμού και εγκατέλειψε το σχολείο. Από εκείνη την περίοδο και έπειτα, περνούσε τον περισσότερο χρόνο μόνος του, με το βλέμμα του καρφωμένο στην οθόνη της συσκευής του.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν να αναπτυχθεί ένα εξόγκωμα στον αυχένα, ενώ ο ίδιος έχασε πλήρως την ικανότητα να σηκώνει το κεφάλι του. Η κάμψη ήταν τόσο προχωρημένη, που το πηγούνι του ακουμπούσε μόνιμα στο στήθος.

Το 2023, ο νεαρός άρχισε να υποφέρει από αφόρητο πόνο στον αυχένα και δυσκολία στην κατάποση, η οποία προκάλεσε ταχεία απώλεια βάρους. Οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν έντονη παραμόρφωση των αυχενικών σπονδύλων, καθώς και βλάβη στην ανώτερη σπονδυλική στήλη – συνέπειες της μακροχρόνιας καταπόνησης και υπερέκτασης των μυών του αυχένα.

Πώς αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη περίπτωση

Αρχικά οι γιατροί επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με αυχενικούς νάρθηκες, όμως όταν ο ασθενής ανέφερε μούδιασμα στην περιοχή του λαιμού, η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε χειρουργική αποκατάσταση. Οι επεμβάσεις περιελάμβαναν την αφαίρεση τμημάτων κατεστραμμένων σπονδύλων και ουλώδους ιστού, καθώς και την τοποθέτηση βιδών και μεταλλικών ράβδων για την ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση του αυχένα.

Έξι μήνες μετά την επέμβαση, ο ασθενής κατάφερε να σηκώσει ξανά το κεφάλι του, ενώ ένα χρόνο αργότερα η πρόοδος κρίθηκε εξαιρετικά ικανοποιητική, με σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα και τη στάση του σώματος.

Ιατρική προειδοποίηση για τους νέους

Η περίπτωση αυτή – ασυνήθιστη λόγω της νεαρής ηλικίας του ασθενούς – προβάλλεται σαν μια ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών και της συνεχούς σκυφτής στάσης, ιδιαίτερα στους νέους. Το σύνδρομο πτώσης κεφαλής είναι μια σπάνια διαταραχή που συνήθως σχετίζεται με νευρομυϊκές παθήσεις, ωστόσο μπορεί επίσης να προκύψει από παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης λόγω κακής στάσης επί μακρόν.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μέσω σωστής στάσης σώματος και περιορισμού της ακινησίας είναι κρίσιμη, ιδίως σε μια εποχή όπου η καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου.

πηγή: protothema.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα