Επιχείρηση Νταλίκα!

Χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς για να τους διαλύσουν

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι Καλέ της Γαλλίας, όταν τουλάχιστον 300 μετανάστες επιχείρησαν να καταλάβουν νταλίκες που περίμεναν προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό τη Βρετανία, υποχρεώνοντας την αστυνομία να επέμβει για να τους διαλύσει, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.«Περίπου 300-400 μετανάστες προσπάθησαν να ανέβουν στις νταλίκες και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν» ενώ ζήτησαν και ενισχύσεις, είπε η πηγή αυτή σε έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα φορτηγά που περίμεναν στο λιμάνι ήταν περισσότερα απ’ ό, τι συνήθως και κάποιοι από τους μετανάστες κατάφεραν αναμφίβολα να τρυπώσουν σε ορισμένα από αυτά χωρίς να τους αντιληφθούν οι αστυνομικοί, εξήγησε ο ίδιος.

Εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες που κατάγονται κυρίως από το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες κατακλύζουν το Καλέ ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί μια ευκαιρία να περάσουν απέναντι, στη Βρετανία. Οι τοπικές αρχές υπολογίζουν ότι την περασμένη εβδομάδα περίπου 1.400-1.500 άνθρωποι ζούσαν σε καταυλισμούς γύρω από το λιμάνι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπογράμμισε στις 26 Σεπτεμβρίου ότι οι μετανάστες αυτοί προέρχονται κατά κύριο λόγο από εμπόλεμες ζώνες και για αυτό δικαιούνται να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. Όμως ελάχιστοι από αυτούς θέλουν να καταθέσουν αίτηση για να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία, επικαλούμενοι ως βασικό λόγο ότι μέλη της οικογένειάς τους ζουν στη Βρετανία, εξήγησε ο διεθνής οργανισμός.

 

πηγη: newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα