Επιστολή διαμαρτυρίας στον Μπουτάρη

“Κάντε όσα προβλέπονται από τον νόμο” αναφέρει μεταξύ άλλων

Τρεις εταιρίες παραγωγής συναυλιών έστειλαν επιστολή προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με την οποία διαμαρτύρονται για τα «υπέρογκα και παράλογα πρόστιμα που τους επιβάλλονται», για τις αφισοκολλήσεις, ενώ ζητούν από το δήμο να σταματήσει να τους τα επιβάλλει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Αξιότιμε κ. Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης,

Απευθυνόμαστε σε σας δημοσίως με την παρούσα επιστολή μας, για να ζητήσουμε από το Δήμο σας να πράξει όσα προβλέπονται από το νόμο, ώστε να μην επιβάλλονται σε βάρος μας παράλογα και υπέρογκα πρόστιμα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να επιβιώσουμε και να στηρίξουμε τους νέους καλλιτέχνες που εκπροσωπούμε : η PROSPERO εκπροσωπεί τη Νατάσσα Μποφίλιου, η ΜΕΝΤΑ την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Γιαννη Κότσιρα και η ΑRTYS το Γιάννη Χαρούλη και τον Σωκράτη Μάλαμα, καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσιάζουν κάθε χρόνο συναυλιακά τη δουλειά τους με τη δική μας στήριξη και εκπροσώπηση, σε ένα πολύ δύσκολο στίβο οικονομικό, που το κράτος δεν το έχουμε σύμμαχο, αλλά αντιθέτως το έχουμε απέναντί μας να μας δυσκολεύει και να μη μας αφήνει να δουλέψουμε.

Διοργανώνουμε τις συναυλίες με εισιτήρια των 10 και των 12 ευρώ , εκ των οποίων το 13% αποδίδουμε ΦΠΑ, 7% στην ΑΕΠΙ, 5% στον παράλογο, καταχρηστικό και άγνωστο σε ποιό φορέα αποδίδεται φόρο ΕΟΠ (τέως Φρειδερίκης), για τον οποίο ο σύλλογός μας τα τελευταία χρόνια κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια να τον κοινωνήσει και να πάρει μία απάντηση από ένα κράτος, που κωφεύει απέναντι σε κάθε αίτημά μας. Τα θέατρα μας κρατάνε 10% , και το 65% ενός εισιτηρίου των 10 ή των 12 ευρώ που φτάνει στα χέρια μας πρέπει να καλύψει τα ανελαστικά και υψηλά έξοδα που έχουν οι μεγάλες συναυλιακές παραγωγές των ελλήνων καλλιτεχνών ( ηχητική και φωτιστική κάλυψη, ασφαλίσεις των συναυλιών, διαφημιστικό κόστος, κόστος μεταφοράς , διαμονής και διατροφής των καλλιτεχνικών σχημάτων και του προσωπικού της παραγωγής, αμοιβές καλλιτεχνών, ασφαλιστικές εισφορές , και διάφορα άλλα).

Στην προσπάθεια που κάνουμε να γνωστοποιήσουμε τις παραγωγές μας αυτές στο κοινό της Θεσσαλονίκης κάθε φορά που κάνουμε στην πόλη σας συναυλία, έχουμε υποστεί υπερβολικά πρόστιμα αφισοκόλλησης. Η εταιρεία ΜΕΝΤΑ 13.450 ΕΥΡΩ για δύο συναυλίες 2014 και 2015, η εταιρεία PROSPERO 4.250 ευρώ το 2015 και η εταιρεία ARTYS 10.600 ευρώ μόνο για το έτος 2014. Κατόπιν τούτου, όχι μόνο δε μας απομένει οποιοδήποτε κέρδος, αλλά ζημιωνόμαστε σοβαρά.

Δεδομένου ότι για να ασκήσουμε το επάγγελμά μας πρέπει να προωθήσουμε, κοινώς να κάνουμε γνωστές στον κόσμο τις διάφορες εκδηλώσεις, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την έντυπη προώθηση, καθώς η διαφήμιση δια της τηλεοράσεως και του ραδιοφώνου είναι ιδιαίτερα ακριβή, ειδικά όταν μία εκδήλωση γίνεται άπαξ (όπως συμβαίνει με τις συναυλίες). Για το λόγο αυτό και ο νόμος 2946/2001 στο άρθρο 3 αυτού αναφέρει ότι οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι (με απειλή την άσκηση ποινικής και πειθαρχικής δίωξης για σοβαρότατη παράβαση καθήκοντος) εντός αυστηρά προσδιορισμένων χρονικών ορίων να καθορίζουν επαρκείς και πρόσφορους χώρους, στους οποίους και μόνο επιτρέπεται να τοποθετούνται ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια. Στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, δηλαδή ΔΕΝ έχουν καθοριστεί οι χώροι αυτοί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανενός είδους έντυπη διαφήμιση. Επομένως, ο καλλιτέχνης ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα να κάνει γνωστή την εργασία του, στερούμενος βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων. Είναι επομένως λίαν καταχρηστικό να επιβάλλονται πρόστιμα, τη στιγμή που ο ίδιος ο νόμος αξιολογεί τον μη καθορισμό χώρων διαφήμισης ως σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

Έτσι, τα χρηματικά αυτά πρόστιμα δεν προήλθαν ούτε από δική μας αμέλεια, ούτε από δική μας διάθεση να προβούμε σε παράνομη αφισοκόλληση, ούτε δώσαμε εντολή στους αφισοκολλητές να δράσουν παρανόμως.

Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια με επανειλημμένα αιτήματά μας να μας δώσει ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΣ νόμιμα σημεία αφισοκόλλησης , να τα ενοικιάσουμε , να πληρώσουμε το κόστος ενοικιάσεως και να κάνουμε νομίμως τη δουλειά μας.

Δεν μας δίνετε αυτή τη δυνατότητα, το αντίθετο μας γονατίζετε οικονομικά σε μία εποχή που κάνουμε τεράστιο αγώνα επαγγελματικής επιβίωσης με πρόστιμα που είναι δυσανάλογα των κερδών μας, του κόπου μας και των προθέσεών μας.

Αποφασίσαμε να μην προβούμε σε καμία τοποθέτηση αφίσας και banner στην πόλη σας, γιατί δεν μας βοηθάτε υποδεικνύοντάς μας νόμιμες θέσεις αφισοκόλλησης.

Ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που δέχτηκαν στις βιτρίνες τους να φιλοξενήσουν τις μικρές αφισσέτες καταστημάτων που είναι το μόνο μέσο εικόνας που μας έμεινε για να μάθει η Θεσσαλονίκη ότι στις 15/6 παίζει στο Θέατρο Δάσους η Ελεονόρα Ζουγανέλη, στις 17/6 ο Γιάννης Χαρούλης και στις 22/6 η Νατάσσα Μποφίλιου.

Προσπαθώντας να είμαστε νόμιμοι απέναντι στο Δήμο σας δημοσιεύουμε την παρούσα επιστολή, μήπως και γίνει αφορμή να εισακουστεί το χρόνιο αίτημά μας και να μας δώσετε τη δυνατότητα να δουλέψουμε σωστά και χωρίς πρόστιμα , παραχωρώντας μας νόμιμες θέσεις αφισοκόλλησης και προβολής των συναυλιών μας.

Με τιμή.”

Σχετικά άρθρα