Την ενοχή της Εφης Κακαράντζουλα κατά το κατηγορητήριο, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας της Ιωάννας Παλιοσπύρου, αποφάσισε το δικαστήριο απορρίπτοντας τα αιτήματα της υπεράσπισης της για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Το δικαστήριο θα ακούσει τους συνηγόρους της και θα προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης του επί της ποινής.
Αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση θα επιβληθεί ποινή 14 χρόνων κάθειρξης που πρακτικά θα σημαίνει παραμονή στη φυλακή για έξι περίπου χρόνια για την δράστιδα της επίθεσης με το βιτριόλι.
Στην αγόρευσή του, ο συνήγορος της 37χρονης Σάκης Κεχαγιόγλου τόνισε το μόνο ελαφρυντικό που διεκδικεί για την εντολέα του είναι αυτό του πρότερου σύννομου βίου. Όπως είπε, δεν ζητεί να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, απαιτείται ο κατηγορούμενος να έχει προσπαθήσει να άρει τις συνέπειες της πράξης του, κάτι που η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να δείξει εμπράκτως.
«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν οικονομικά την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη. Και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό, κύριοι ένορκοι, αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο Σ. Κεχαγιόγλου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνήγορος ανέπτυξε το σκεπτικό του για τη μετατροπή της κατηγορίας και επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του.
Μάλιστα, έκανε αναφορά στην επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, όπου το αδίκημα που αποδόθηκε στο δράστη ήταν της βαριάς σκοπούμενης βλάβης. Υποστήριξε δε πως στην περίπτωση της Έφης «ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».
Ο συνήγορος υποστήριξε ότι η 37χρονη έπεσε θύμα της εμμονής της «γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο… Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στον εαυτό της της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια», είπε ο συνήγορος και κατέληξε: «Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».
Υπενθυμίζεται ότι ξεκινώντας την αγόρευσή του, ο Σ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε και πάλι τη συμπάθεια του στην Ιωάννα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν παύει να είναι υπερασπιστής. «Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» υποστήριξε, προκαλώντας την αντίδραση της Ιωάννας. Τότε, ο Σ. Κεχαγιόγλου είπε πως δεν ανέχεται μπούλινγκ από κανένα. «Σέβομαι το θύμα, να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα το ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης» ανέφερε.
Παράλληλα, ο Σ. Κεχαγιόγλου σημείωσε ότι η εντολέας του έχει ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη για την πράξη της, πλην όμως ακόμη μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως αμετανόητη. Κάλεσε τους δικαστές και τους ενόρκους να μην επηρεαστούν από τον Τύπο και την κοινή γνώμη και να κρίνουν την κατηγορούμενη με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας.