Επίθεση του Ιράν κατά βάσεων των ΗΠΑ

Συναγερμός στην παγκόσμια κοινότητα

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα μετά από την επίθεση με ρουκέτες που δέχτηκαν δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε πως την επίθεση εξαπέλυσαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» -το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Πρόκειται για την «απάντηση» του Ιράν στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης στη Βαγδάτη μετά από σχετική εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στο στόχαστρο του Ιράν μπήκαν δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις – η αεροπορική βάση Αλ Άσατ στην επαρχία Αμπάρ στα δυτικά του Ιράκ και μια ακόμη βάση στην Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ.

Παρότι η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» μέχρι στιγμής από πλευράς των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση.

Σε διάγγελμά του προς τον ιρανικό λαό, λίγες ώρες μετά τις ιρανικές επιθέσεις, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ, απείλησε και με νέες επιθέσεις αν οι ΗΠΑ απαντήσουν στο ιρανικό χτύπημα.

Σχετικά άρθρα