13.5 C
Thessaloniki
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Έρχεται φοροκαταιγίδα

Στην τελική και πιο κρίσιμη φάση τους εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση έδωσε ξεκάθαρο σήμα στο Brussels Group να ξεκινήσουν εκ νέου – και μάλιστα από σήμερα –  οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, στη βάση πάντα των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η Ελλάδα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που συμμετείχε στο κυβερνητικό συμβούλιο της Τετάρτης και ο Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Δεν είναι τυχαία ούτε η χθεσινή προειδοποίηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, πως η διαπραγμάτευση έχει εισέλθει στο πιο επισφαλές της σημείο.

Το αίτημα της Αθήνας για διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup πριν τα τέλη Μαΐου παραμένει, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 20 – 21 Μαΐου στη Ρίγα και στη συνέχεια μπορεί να καταθέσει αίτημα για έκτακτο Eurogroup πριν τα τέλη Μαΐου, με δεδομένο ότι το τακτικό Eurogroup θα συγκληθεί τον Ιούνιο.

Έρχεται φορο-καταιγίδα

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν θα είναι ανώδυνη για τον ελληνικό λαό, αφού κρύβει μέσα της μια μεγάλη φορο-καταιγίδα.

Τα μέτρα που θα τεθούν στο μικροσκόπιο του Brussels Group θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρά για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κατά τις πληροφορίες, το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης προβλέπει:

– Μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων (άνω των 300 ευρώ).

– Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμη χρόνο.

– Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα που ήταν πέρυσι, για όσους δηλώνουν ετησίως εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

– Ρύθμιση για οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων του εξωτερικού.

Φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας θα μπορούν καταβάλλοντας φόρο 10% επί της αξίας των καταθέσεων να τις νομιμοποιήσουν.

– Αυστηρότερες ποινικές διώξεις για τη φοροδιαφυγή με την μετατροπή σε κακούργημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ.

– Κατασχέσεις περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για χρέη προς το Δημόσιο.

– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού και πισίνες και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.

– Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.

– Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).

– Φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης).

– Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.

– «Λοταρία» με αποδείξεις.

– Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής.

ΦΠΑ

Οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ είναι ικανές να φέρουν από μόνες τους βαρύ πλήγμα στους καταναλωτές.

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταρχήν συμφωνήσει στη θέσπιση ενός νέου συστήματος ΦΠΑ με δύο συντελεστές.

Αυτόματα αυτό σημαίνει πως καταργούνται οι τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα, ήτοι 23%, 13% και 6,5%.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ΦΠΑ, θα υπάρχει ένας βασικός ενιαίος συντελεστής και ένας χαμηλος στον οποίο θα υπαχθούν ελάχιστες εξαιρέσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ενιαίο συντελεστή να κλειδώνει στο 18-20% και τον χαμηλό στο 8%, μόνο για τρόφιμα και φάρμακα.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα