Έρχεται η πρώτη παρέλαση καρναβαλιού στη Θεσσαλονίκη

Θα έχει και βασίλισσα, αλλά και άρματα

Στους ρυθμούς του καρναβαλιού ετοιμάζεται να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη καθώς για πρώτη φορά διοργανώνεται το «Καρναβάλι στην πόλη», μία μεγάλη παρέλαση καρναβαλιού στο κέντρο της πόλης.

Μια ομάδα ανθρώπων με εμπνευστή της ιδέας, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Thessaloniki Drasis, Μίκη Γρηγοριάδη, διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων από 28 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1 Μαρτίου, όποτε και θα διεξαχθεί η μεγάλη παρέλαση με άρματα. Στόχος των διοργανωτών είναι να κάνουν το θεσσαλονικιώτικο καρναβάλι θεσμό.

«Θέλουμε να φέρουμε και εμείς ένα καρναβάλι στην πόλη μας. Δεν γίνεται να λείπει κάτι τέτοιο από αυτή την πόλη. Είναι κάτι που το σκέφτομαι πολύ καιρό. Συναντήθηκα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον είδα πολύ θετικό και συμφωνήσαμε το project να είναι υπό την αιγίδα του δήμου», αναφέρε μιλώντας στο Thestival o κ. Γρηγοριάδης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με συναυλίες στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού. Την πρώτη μέρα συναυλιών το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποντιακά τραγούδια, η δεύτερη κρητικά και ρεμπέτικα, ενώ την τρίτη ημέρα μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει συναυλία γνωστών καλλιτεχνών.

«Αν ο κόσμος αγαπήσει την διοργάνωση, η πόλη θα γίνει πόλος έλξης και όχι μόνο την ημέρα του καρναβαλιού. Μπορεί να εξελίξουμε το καρναβάλι και να κάνουμε πενθήμερο ή δεκαήμερο εκδηλώσεων ώστε η πόλη να προσελκύσει κόσμο από τις γύρω περιοχές», προσθέτει ο Μίκης Γρηγοριάδης.

Η θεματική του καρναβαλιού και η βασίλισσα…του μετρό!

Κεντρικό άρμα στην παρέλαση θα είναι η βασίλισσα του μετρό και θα το πλαισιώνουν καρναβαλιστές ντυμένοι εργάτες. Η θεματική του καρναβαλιού είναι «Ελλάδα», ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης ο καθένας μπορεί να συμμετέχει με το δικό του θέμα αν το θέλει. «Η θεματική ήταν πρόταση του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Μπορεί να είναι να είναι κάτι, που αφορά την αρχαία Ελλάδα ή μπορεί να είναι κάτι πιο σύγχρονο όπως ο φραπές. Γιατί και ο φραπές Ελλάδα είναι», λέει χαριτολογώντας ο ιδιοκτήτης της Thessaloniki Drasis.

Μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος στην παρέλαση περίπου 15 καρναβαλικές ομάδες με φοιτητές από Θεσσαονίκη και Κύπρο.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής από το Δικαστικό Μέγαρο στην οδό Καρατάσου και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο μέσω της Λεωφόρου Νίκης.

Όταν η Θεσσαλονίκη είχε καρναβάλι, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων

Η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση στο εορτασμό της Αποκριάς. Μαρτυρίες Θεσσαλονικέων κάνουν λόγο για θεσμό που απέκτησε φήμη από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μετά το 1925, με τον ερχομό των προσφύγων, το θεσσαλονικιώτικο καρναβάλι άρχισε να φθίνει και στη δεκαετία του 1930 έχασε την παραδοσιακή του αίγλη.

Σύμφωνα με την mixanitouxronou, στην προπολεμική Θεσσαλονίκη, κέντρο του καρνάβαλου ήταν η πλατεία Ιπποδρομίου, το Ποδρόμι ή Προδρόμι, όπως το έλεγαν οι παλιοί Θεσσαλονικείς, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί γινόταν η παρέλαση όλων των μασκαρεμένων με τις «καμήλες», τα γαϊτανάκια, ολόκληρες μπάντες με χάλκινα και τύμπανα, παραδοσιακοί θίασοι με σύγχρονες μεταμφιέσεις του Νέου Κόσμου που χόρευαν φοξ τροτ, βαλς και άλλους «ευρωπαϊκούς» χορούς.

Έφταναν στο Ποδρόμι από όλες τις συνοικίες της πόλης, από την Καμάρα, από το Κουλέ Καφέ, από τον Άγιο Αθανάσιο, από το Διοικητήριο. Άλλοι θίασοι έρχονταν καβάλα σε άλογα και γαϊδούρια, άλλοι σε κάρα και παϊτόνια και άλλοι πεζοί. Οι μασκαρεμένοι τραγουδούσαν ευτράπελα και «απαγορευμένα» τραγούδια με σκωπτικό περιεχόμενο που προκαλούσαν μόνο γέλιο, έκαναν φραστικά πειράγματα προς τις γυναίκες που συνωστίζονταν στα πεζοδρόμια ή κατέκλυζαν τα μπαλκόνια. Αλληλοπειράζονταν και πετούσαν σοκολάτες, σερπαντίνες και κομφετί. Λατέρνες, ρομβίες, πάνω στις άμαξες, κιθάρες, ντουντούκες και ζουρνάδες, καραμούζες και ντέφια, ξεκούφαιναν τον κόσμο. Μετά την παρέλαση οι καρναβαλιστές κατέληγαν στο Λευκό Πύργο και την Καμάρα και συνέχιζαν το γλέντι στις ταβέρνες και τα καμπαρέ που ήταν στολισμένα αποκριάτικα.

πηγή: thestival.gr

Σχετικά άρθρα