Έρχεται μεγαλύτερος σεισμός;

Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στο Κιλκίς δίνουν οι σεισμολόγοι, μετά και τον τελευταίο σεισμό 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στη 01:22 στην περιοχή και έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε άλλα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εγινε έντονα αισθητός στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εκδηλώνεται μια σεισμικότητα εδω και τρεις βδομάδες κοντά στο Κιλκίς», ανέφερε στο Newsit, ο σεισμολόγος, Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ευθύμης Λέκκας.

«Εκτιμώ πως το ρήγμα δεν έχει δυνατότητες να δώσει μεγάλο σεισμό. Μένουμε ήσυχοι αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο και από εκεί και πέρα βλέπουμε», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, φυσιολογική χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Καρακώστας: Μπορεί να ξεπεραστεί το όριο των 5 Ρίχτερ

Αντίθετα, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η περιοχή του Κιλκίς να «δώσει» σεισμική δόνηση και άνω των 5 Ρίχτερ, παρότι αυτό, κατά το παρελθόν, δεν έχει συμβεί.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα Κιλκίς και Θεσσαλονίκη, ο κ. Καρακώστας, συμφώνησε με τον καθηγητή Γεωφυσικής, Κώστα Παπαζάχο, ότι η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα, λέγοντας: «Στην περιοχή αυτή δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει ποτέ κάποιος ισχυρός σεισμός. Έχουν γίνει σεισμοί μέχρι 5 Ρίχτερ».
Έσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί». Παράλληλα, απέφυγε να συνδέσει τον σεισμό με τα γνωστά ρήγματα στην περιοχή των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης που έδωσαν τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978.

«Ο σεισμός που έγινε σήμερα θα έχει τη δική του μετασεισμική ακολουθία. Θα σημειωθούν κι άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος σεισμοί», συμπλήρωσε. Στην περιοχή, από τα ξημερώματα, έχουν σημειωθεί αρκετοί, ασθενείς μετασεισμοί, από 1,5 έως και 2,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
 

 

Σχετικά άρθρα