Ερευνα: Δύσπιστοι οι Έλληνες απέναντι στην ΕΕ

Σε λάθος πορεία λέει το 84%

Παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τον ένα ή τον άλλο ρόλο, επιθυμεί η πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα, ενώ οι περισσότεροι είναι δύσπιστοι απέναντι στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Palmos Analysis για την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το 22% θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης και το 24% να συμμετάσχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. Στον αντίποδα, το 43% επιθυμεί να μην παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη, οι περισσότεροι βλέπουν αρνητικά τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, αυτή την άποψη εκφράζει το 41%, ενώ άλλο ένα 32% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι θετικά, αλλά δεν επαρκούν.

Στην ίδια πανελλαδική έρευνα, οι Ελληνες εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το 84% θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς το 45% θεωρεί ότι είναι αρνητική και το 44% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Ακόμη, 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Συγκριτικά για τις δραστηριότητες του ελληνικού κοινοβουλίου 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση σχετικά με αυτές.

Οι Ελληνες πολίτες θα ήθελαν να είχαν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 47% (για έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών) έως και 86% (για προσφυγικό).

Σχετικά με τους Ελληνες ευρωβουλευτές, από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο 1 στους 4 Έλληνες συμφωνεί ότι οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν επάξια τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο και 2 στους 4 διαφωνεί.

Σχετικά άρθρα