Εργασιακό νομοσχέδιο: Ανάβει «φυτίλι» αντιδράσεων

Ποιες αλλαγές έρχονται

Με αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές προς επεξεργασία την Τρίτη και εν συνεχεία αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο έχει εξελιχθεί σε νούμερο ένα ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους» και την κυβέρνηση να μιλά για «fake news» από την πλευρά τις αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως το νέο εργασιακό κατατέθηκε εν τέλει στη Βουλή με διευκρινήσεις στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αυστηρότερες προσθήκες στον συνδικαλιστικό νόμο και κατάργηση διάταξης στο δίκαιο των απολύσεων που έδινε τη δυνατότητα καθυστέρησης και μείωσης των αποζημιώσεων.

Στη διάταξη σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (δηλαδή το ελαστικό 8ωρο) αποσαφηνίζεται πως απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας με αιτιολογία πως ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου έκανε λόγο για απαγόρευση απόλυσης στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δε δεχτεί το αίτημα του εργοδότη για διευθέτηση. Το ωράριο εργασίας στο πλαίσιο συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα δηλώνεται και στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

Ολες οι αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, είναι:

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.

Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

Η θέσπιση νέων αδειών για τους γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου.

Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).

Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμμετοχής των εργαζομένων εξ’ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα)

Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις Μεσογειακές.

Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.

Η αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων.

 

Σχετικά άρθρα