Ερντογάν: «Η Ευρώπη κακομαθαίνει την Ελλάδα»

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία ανακάλυψε ένα μεγάλο απόθεμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου έλαβε χώρα την Παρασκευή (21/08), σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης, με τον ίδιο να γνωστοποιεί πως το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», που βρίσκεται περίπου 145 χιλιόμετρα βορείως της παραλιακής πόλης Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Για την ακρίβεια, η τοποθεσία του βρίσκεται στο σημείο όπου επιχειρεί τελευταία το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih.

Ο Ερντογάν τόνισε πως οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με το μέγεθος του κοιτάσματος κάνουν λόγο για απόθεμα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. «Και αυτό είναι μόνο η αρχή», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια αφού αναμένεται να εντοπιστούν και άλλες πηγές υδρογονανθράκων στην περιοχή.

«Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Τουρκίας σε φυσικό αέριο καταγράφηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πορθητής ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου στο τεμάχιο Τούνα-1 και ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τα ευρήματα είναι προάγγελος ενός ακόμη μεγαλύτερου κοιτάσματος. Αυτό είναι ένα μέρος του κοιτάσματος που βρέθηκε. Θα ξεκινήσουμε αμέσως να εξερευνούμε και τα άλλα πηγάδια. Στόχος μας είναι το 2023 το αέριο της Μαύρης Θάλασσας να δοθεί στο λαό μας. Περιμένουμε αντίστοιχες καλές ειδήσεις και στην ανατ. Μεσόγειο. Προχωράμε προς στους στόχους χωρίς να εποφθαλμιούμε το δικαίωμα κανενός, αλλά και χωρίς να παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κανέναν. Όταν μας θέτουν ένα τέτοιο ζήτημα, με πρώτη την Ελλάδα, γνωρίζουν ότι εμείς έχουμε δίκιο», ήταν τα λόγια του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της ΕΕ λέγοντας: «H Ευρώπη πρέπει να δει ότι προδίδει για άλλη μια φορά τις ίδιες της τις αρχές με το να κακομαθαίνει την Ελλάδα και να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντί μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα, αύριο θα κάνουν μεγάλη ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σχετικά άρθρα