16.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: Προαναγγέλλει «καυτό» καλοκαίρι στο Κυπριακό (video)

Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενεί σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της «Σαμπάχ», που έγιναν προς τη δημοσιογράφο-αρθρογράφο της εφημερίδας, Σεμνπνέμ Μπουρσαλί, και στις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να προαναγγέλλει αλλαγή πολιτικής κι ένα «καυτό» καλοκαίρι φέτος για το Κυπριακό.

Με τίτλο «Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για την Παλαιστίνη και την ΤΔΒΚ στην Sabah: Ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική;» αναφέρεται σε δηλώσεις, στις οποίες προέβη ο Τούρκος πρόεδρος στη δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους για ανταλλαγή ευχών για καλό Μπαϊράμι.

Στην ατζέντα της συνομιλίας βρέθηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής, με τη δημοσιογράφο να αναρωτιέται μάλιστα αν αυτή τη στιγμή η Τουρκία ανοίγει μία νέα σελίδα στις εξωτερικές της σχέσεις, με αφετηρία το Κυπριακό.

«Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της τηλεφωνικής μας συνομιλίας με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν η Κύπρος. Η αποτυχία στη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου δεν φαίνεται να έκαμψε την αποφασιστικότητα του Ερντογάν. Οι παρατηρήσεις του πρόκειται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική, καθώς συζητήσαμε περί της θέσης της Τουρκίας και ότι είναι απολύτως απαράδεκτη η προσέγγιση της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών για άρση του καθεστώτος της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας, για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και για εγγυοδοσία της ΕΕ στο θέμα ασφάλειας στην Κύπρο».

 

«Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν άλλον πλην ημών»
Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού εξέφρασε την απόλυτη αντίδρασή του στην αντιφατική στάση της Ε.Ε. και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ταχθεί με το μέρος της Ε/Κ πλευράς και αδιαφορούν για την ΤΔΒΚ, προχωράει ένα βήμα παραπέρα ως προς τη θέση της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε την Κύπρο στο έλεος των οχλήσεων των Ε/Κ. Δεν μπορεί καν να υπάρχει πρόταση για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία μας με χώρες σε διεθνή φόρα τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι στιγμής, η στάση τους προς την ΤΔΒΚ υπήρξε σαφής, αλλά θα επιδιώξουμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού στο έπακρο. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πλην ημών».

Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο Ερντογάν προαναγγέλλει φέτος ένα ‘καυτό’ καλοκαίρι με αφορμή το Κυπριακό. «Είναι γνωστό ότι μια νέα διάσκεψη κορυφής για το Κυπριακό προγραμματίζεται στη Γενεύη ή στη Νέα Υόρκη τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται στην ΤΔΒΚ για την ‘Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας’ στις 20 Ιουλίου, (σ.σ. όπως αποκαλούν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο), η οποία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών των μουσουλμάνων».

«Το αίμα του Ισραήλ θα χυθεί επάνω σας»
Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι το αίμα που χύνει το «αποκαλούμενο κράτος του Ισραήλ», όπως είπε χαρακτηριστικά, θα χυθεί κι εναντίον όσων σήμερα το υποστηρίζουν.

«Ενώ του μιλούσαμε στο τηλέφωνο το Σάββατο, ήταν αδύνατο να μην νιώσουμε πόσο βαθιά επηρεασμένος αισθάνεται ο πρόεδρος Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ. Ο Ερντογάν είπε ότι ‘η Ιερουσαλήμ αποτελεί κοινή κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Αποδέκτες της παρανομίας και των απάνθρωπων επιθέσεων του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ είναι ο αθώος παλαιστινιακός λαός και όλοι οι μουσουλμάνοι. Όσοι δεν μιλούν για την αιματοχυσία του αποκαλούμενου κράτους-τρομοκράτη Ισραήλ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έρθει μέρα που αυτό το αίμα θα πέσει επάνω τους», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη διπλωματική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για τερματισμό της αιματοχυσίας από το Ισραήλ με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, ώστε να κάνουν κάποιο βήμα το συντομότερο δυνατό.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα