Αισχροκέρδεια με το πετρέλαιο

Πως η τιμή ανεβαίνει ενώ έπρεπε να πέσει

Με βάση το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων του Υπ. Ανάπτυξης, διαπιστώνουμε τις τελευταίες 2 εβδομάδες μια μέση αύξηση 5,3% στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια της χώρας. Αυτό δεν δικαιολογείται από την τωρινή άνοδο της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου.

Όπως γνωρίζουμε, μεσολαβεί διάστημα 1,5 – 2 μηνών για να αποτυπωθεί η οποιαδήποτε μεταβολή της τιμής στα πρατήρια, μέχρι δηλαδή να γίνουν παραγγελίες στις νέες χρηματιστηριακές αξίες. Μέχρι τότε τα διυλιστήρια χορηγούν την αγορά με καύσιμα από τα αποθέματά τους, αγορασμένα σε προγενέστερες τιμές. Ιδιαίτερα την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου όλα τα διυλιστήρια παγκοσμίως αποθήκευσαν τεράστιες ποσότητες αποθεμάτων, ώστε να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές που επικρατούσαν.

Θα περιμέναμε λοιπόν η τιμή στα πρατήρια να ήταν σήμερα ακόμα χαμηλότερη σε σχέση με τα τέλη Ιανουαρίου. Αντίθετα παρατηρούμε μία αύξηση των τιμών, η οποία δεν δικαιολογείται ούτε με βάση τη χρονική καθυστέρηση, ούτε και με την ανελαστικότητα των φόρων & τελών, που αποτελούν το 55% της τελικής τιμής.

Δυστυχώς, οι στρεβλώσεις στην αγορά των καυσίμων εξακολουθούν να υφίστανται και καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα. Αναμένουμε λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας. Στην Κύπρο ο σύνδεσμος των Καταναλωτών διαμαρτυρήθηκε έντονα προ ολίγων ημερών για αντίστοιχα φαινόμενα που παρατηρούνται κι εκεί, ζητώντας τον αυστηρό έλεγχο και την επιβολή πλαφόν. Στην Ελλάδα ο συνήγορος του καταναλωτή κ. Ζαγορίτης δεν έχει ευαισθητοποιηθεί ακόμη.

 

Σχετικά άρθρα