Εστιάτορες: Το 40% της εστίασης δε θα ανοίξει

Κύμα αποχωρήσεων το επόμενο δίμηνο

Tο οικονομικό αδιέξοδο λόγω κορονοϊού δε θα επιτρέψει σε πολλές επιχειρήσεις της εστίασης να ανοίξουν, υποστήριξε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ο κ.Επιτροπίδης ανέφερε συγκεκριμένα, ότι «το 40% της εστίασης δε θα ανοίξει καν» και πρόσθεσε, ότι «κανένας επιχειρηματίας δεν είχε λεφτά στην άκρη για να επιβιώσει», μετά από μία 10ετία κρίσης και 3-4 μήνες εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

«Ζητάμε κεφάλαιο κίνησης για να ξεκινήσουμε», ανέφερε ο κ.Επιτροπίδης και διευκρίνισε, ότι «η επιστρεπτέα προκαταβολή, αν και έγιναν 90.000 αιτήσεις, δόθηκε σε μόνο 8.000, γιατί έχει πολύ αυστηρές δικλείδες ασφαλείας, με έλεγχο βιβλίων σε βάθος 10ετίας». Αποκάλυψε μάλιστα πως ιδιωτικές εταιρίες έχουν κόψει το ρεύμα σε μαγαζιά λόγω χρεών.

Χαρακτήρισε «χαζομάρα της κυβέρνησης», που δεν άνοιξαν νωρίτερα τα καταστήματα της εστίασης, όταν προκαλείται τόσο μεγάλος συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες και την παραλία.

«Ουσιαστικά με τα νέα μέτρα θα λειτουργήσουμε με δύο 4άρες παρέες», τόνισε και πρόσθεσε, πως αν σε ένα τραπέζι είναι οικογένεια με 5 άτομα, θα βάλουν μία καρέκλα παραπάνω και δε θα τη «χωρίσουν». «Δε θα το κάνουμε αυτό και ας έρθει η αστυνομία να μας γράψει», ξεκαθάρισε ο κ.Επιτροπίδης.

Μίλησε για καταστήματα 2 ταχυτήτων, αφού η πλειοψηφία διαθέτει εξωτερικό χώρο έως 24 τ.μ., ενώ σε περιοχές όπως η Περαία και η Ασπροβάλτα, υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης από τους δήμους επιπλέον τετραγωνικών. «Το 80% της εστίασης δεν έχει επιπλέον χώρο», κατέληξε ο κ.Επιτροπίδης και εκτίμησε, ότι το επόμενο δίμηνο θα υπάρχει κύμα «αποχωρήσεων» υπαλλήλων από τον κλάδο.

Σχετικά άρθρα