12.2 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έτοιμα τα αντίγραφα των “Μαγεμένων”

Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέψουν έπειτα από 151 χρόνια οι «Μαγεμένες», έστω και με τη μορφή αντιγράφων, καθώς οι προσπάθειες της ΔΕΘ-Helexpo καρποφόρησαν και τα αγάλματα θα εκτεθούν στην επετειακή 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΘ και του Μουσείου του Λούβρου στέφθηκε με επιτυχία και πολύ σύντομα οι «Καρυάτιδες της Θεσαλονίκης» θα βρίσκονται στην πατρίδα τους προκειμένου να τις απολαύσει το κοινό στην προσεχή Έκθεση.

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ του thestival.gr, τα αντίγραφα των οκτώ αγαλμάτων που απεικονίζουν τη Μαινάδα, το Διόνυσο, την Αριάδνη, τη Λήδα, τον Γανυμήδη, έναν εκ των Διόσκουρων, την Αύρα και τη Νίκη, είναι ήδη έτοιμα, ενώ το κόστος των εκμαγείων προκειμένου να δημιουργηθούν τα αντίγραφα των πρωτότυπων αγαλμάτων και της μεταφοράς τους, το οποίο ανέρχεται περίπου στις 150.000 ευρώ συνολικά, το ανέλαβε η ΔΕΘ.

Η εταιρεία είχε δρομολογήσει τις ενέργειες για την επιστροφή των «Μαγεμένων» στη Θεσσαλονίκη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τον τελευταίο καιρό οι υπεύθυνοι της ΔΕΘ – Helexpo κάνουν συχνά ταξίδια στο Παρίσι, ώστε να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας με το Μουσείο του Λούβρου.

Από πλευράς της ΔΕΘ-Helexpo τηρείται σιγή ιχθύος, ενώ το μόνο σημάδι ότι η διαδικασία προχωρά ήταν δύο φωτογραφίες από το Μουσείο του Λούβρου που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Η ιστορία επιστροφής των «Μαγεμένων» στη Θεσσαλονίκη

Τα οκτώ αγάλματα των «Incantadas», όπως λέγονται στα σεφαραδίτικα οι «Μαγεμένες» κοσμούσαν τον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ. τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί όπου σήμερα είναι η Αρχαία Αγορά, μέχρι τον Νοέμβριο του 1864, οπότε και ο γάλλος Εμμανουέλ Μιλέ, με την άδεια του Σουλτάνου, αποκόλλησε και μετέφερε τα αγάλματα στη Γαλλία, διαπράττοντας την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για τέσσερις πεσσούς, στις δύο όψεις των οποίων υπάρχουν ανάγλυφες αναπαραστάσεις, κόρες από λευκό μάρμαρο σε φυσικό μέγεθος, ενώ το επιστύλιο που τις στήριζε είχε ύψος τριών μέτρωνν και κατέληγαν σε κιονόκρανα.

Οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», όπως είναι γνωστές, προσπάθησαν πολλές φορές να βρουν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα, αλλά μέχρι τώρα δεν τα είχαν καταφέρει. Οι πρώτες προσπάθειες για την επιστροφή των οκτώ αγαλμάτων ξεκίνησαν το 1996 κατά την προετοιμασία της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, ενώ επανήλθε πριν από τρία περίπου χρόνια, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Οι προσπάθειες αυτές ναυάγησαν είτε εξαιτίας του κόστους, είτε εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τον χώρο έκθεσης των αντιγράφων. Φέτος, η ΔΕΘ με αφορμή την εορτασμό των 80 ετών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επιτυγχάνει το στόχο της επιστροφής των «Μαγεμένων» στην πόλη, ενώ μετά το πέρας της Έκθεσης, τα αγάλματα προγραμματίζεται να εκτεθούν μόνιμα σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης.

πηγή: thestival.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα