Έτσι φτιάχτηκε το πρώτο iPhone

Όλα ξεκίνησα από ένα μίσος

Μια άγνωστη ιστορία για τη δημιουργία του iPhone αποκάλυψε ο Scott Forstall, πρώην Αντιπρόεδρος του iOS τμήματος της Apple.

Ο Forstall ισχυρίζεται πως η απόφαση του Steve Jobs να δημιουργήσει το iPhone προέρχεται από καθαρό μίσος και ενώ δεν κατονομάζει τον “τύπο στη Microsoft”, ξεκαθαρίζει πως δεν είναι ο Bill Gates, αφού ο Jobs είχε ήδη αρχίσει να τον συμπαθεί.

Ο “τύπος” λοιπόν ήταν ο σύζυγος μιας φίλης της Laurene Powell Jobs, της γυναίκας του Steve Jobs και ως εκ τούτου, ο Jobs αναγκαζόταν να περνάει αρκετό χρόνο μαζί του σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η θριαμβολογία του υπαλλήλου της Microsoft λοιπόν για το επερχόμενο Tablet PC που ετοίμαζε η εταιρία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Jobs, ο οποίος επέστρεψε αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα touchscreen φορητό υπολογιστή, δηλώνοντας στην ομάδα του: “Ας τους δείξουμε πως γίνεται – πρώτα απ’όλα είναι βλάκες. Δε χρησιμοποιείς stylus”.

Ισχυρίστηκε πως το δάχτυλο είναι καλύτερο επειδή το stylus είναι πιο εύκολο να χαθεί. Οι πρώτες δοκιμές είχαν ως αποτέλεσμα συσκευές με multi touch capacitive οθόνες αφής το 2004 που έμοιαζαν περισσότερο με τραπέζι παρά με τηλέφωνο, αλλά οι μηχανικοί συνέχισαν να μειώνουν το μέγεθος. Η ιδέα του iPhone ήρθε σε μια καφετέρια, όπου ο Jobs πρόσεξε πως πολλοί άνθρωποι είχαν τηλέφωνα μαζί τους, αλλά κανείς δε φαινόταν να διασκεδάζει με την εμπειρία αυτή. Έτσι το Project Purple γεννήθηκε και το 2007 κατασκευάστηκε το πρώτο iPhone, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που χρησιμοποιούσαμε τα κινητά.

Σχετικά άρθρα