Έτσι θα είναι η νέα ΔΕΘ

Η μελέτη για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Οι διαδικασίες για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό ορόσημο για την πόλη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη μελέτη για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο τα μόνο που δεν θα αλλάξουν είναι το Παλέ Ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και η αψίδα της νότιας πύλης (στη μακέτα αποτυπώνονται με κόκκινο χρώμα).

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία τριών χώρων πέριξ του Παλέ Ντε Σπόρ (στη μακέτα αποτυπώνονται με ροζ χρώμα) που θα κατασκευαστούν τα νέα κτίρια για τις εκθεσιακές δραστηριότητες που σε τετραγωνικά θα είναι περίπου όσο και η σημερινή έκταση των 96.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.

Στην περιοχή IV που σήμερα αναπτύσσεται το “Βελλίδειο” θα αναπτυχθούν οι συνεδριακές και ξενοδοχειακές δραστηριότητες ενώ στην περιοχή ΙΙΙ θα γίνουν τα κτίρια διοίκησης και κάποια για εμπορικές χρήσεις. Σε αυτά τα σημεία προτείνεται να δημιουργηθούν και αρχιτεκτονικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης. Στην υπόλοιπη έκταση θα αναπτυχθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο που καλύπτει περίπου το 50% της έκτασης.

Σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση επί της μελέτης ώστε από το νέο έτος να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής. Αυτό με τη σειρά του πρέπει να εγκριθεί απο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με στόχο αυτά να γίνουν πριν το τέλος του 2019.

Σειρά θα έχει η προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και παράλληλα η αναζήτηση του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης. Η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στοχεύει οι εργασίες να ξεκινήσουν το 2022, επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της Έκθεσης. Tags: ανάπλαση ΔΕΘ

πηγή: myportal.gr

Σχετικά άρθρα