Εβρος: Πώς οι Τούρκοι καταγράφουν τις κινήσεις των Ελλήνων

Video ντοκουμέντο με τα όσα γίνονται

Tούρκοι στρατοχωροφύλακες περιπολούν με φουσκωτό στον Εβρο ποταμό. Μόλις αντιλαμβάνονται ότι οι ελληνικές δυνάμεις τους παρακολουθούν άγρυπνα από την απέναντι πλευρά αναπτύσσουν επιδεικτικά ταχύτητα, σύμφωνα με το αποκλειστικό βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάζει το OPEN και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μανής.

Το video που εξασφάλισε το Ανοιχτό Κανάλι δείχνει τους Τούρκους να επιδίδονται σε έναν πόλεμο νεύρων, κάνοντας γύρους μέσα στο ποτάμι ακριβώς απέναντι από τις ελληνικές δυνάμεις. Τούρκοι στρατοχωροφύλακες έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή Μελισσοκομείο του Εβρου και καθημερινά καταγράφουν τις θέσεις των ελληνικών δυνάμεων στην απέναντι όχθη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που, όπως λένε Ελληνες συνοριοφύλακες, είναι αυτοί που δρουν ως διακινητές προωθώντας μετανάστες προς την ελληνική πλευρά. «Αυτοί είναι οργανωμένοι. Τους φέρνουν οι Τούρκοι κατά εκατοντάδες αλλά τα περάσματα έχουν κλείσει πλέον», λέει στο OPEN TV ο πρόεδρος της κοινότητας Φερρών, Αθανάσιος Πεμούσης.

Οι μεταναστευτικές ροές στον Εβρο εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την τελευταία βδομάδα οι απόπειρες παράνομης εισόδου έχουν διπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Μανή, ότι σε ένα 24ωρο οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν 400 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, όταν μέχρι πριν από ένα μήνα (για το ίδιο διάστημα) αυτές δεν ξεπερνούσαν τις 200. «Γίνονται απόπειρες από 8 έως 15 άτομα να διασχίσουν τον ποταμό ή να διέλθουν από τα χερσαία σύνορα της χώρας», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αυξημένες ροές οφείλονται και στη λήξη του μπαϊραμιού, θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων. Κάτι που ανέμεναν οι ελληνικές δυνάμεις που παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα