Έβρος: Τούρκοι στρατοχωροφύλακες σε ρόλο διακινητών

Aναζητούν νέα κρυφά περάσματα

Μικρές ομάδες προσφύγων και μεταναστών έχουν συγκεντρωθεί εκ νέου στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του ποταμού. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV Παναγιώτη Μανή, σε βίντεο φαίνεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρει καταφύγιο σε πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί με τη βοήθεια Τούρκων στρατοχωροφυλάκων και μόλις πέφτει το σκοτάδι αναζητούν τρόπους να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

«Κάποιες ομάδες προσπαθούν να εισέλθουν χωρίς όμως επιτυχία. Συνεχίζουμε να περιπολούμε» λέει στην κάμερα του Open TV, βαρκάρης του Έβρου. Ο άτυπος καταυλισμός έχει στηθεί στο ύψος των χωριών Καρπουζλού και Σαρτζαλί απέναντι από το ελληνικό χωριό Πόρος. Από εκεί πάντα με τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων οι μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν νέα περάσματα κοντά στα χωριά Γεμιστή, Τυχερό και Φυλακτό, αφού τα παλιά σημεία διέλευσης έχουν σφραγιστεί.

Τα γνωστά περάσματα φυλάσσονται άγρυπνα από τις ελληνικές δυνάμεις. Έτσι οι διακινητές αναζητούν νέα κρυφά περάσματα για να τους ωθήσουν στη χώρα μας. Οι μεταναστευτικές ροές με τη λήξη του μπαϊραμιού, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες να παίζουν ξεκάθαρα πλέον το ρόλο των διακινητών.

Όπως αποκάλυψε χθες Παρασκευή το Open TV οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες συνεχίζουν τις καθημερινές προκλήσεις στον ποταμό Έβρο με φουσκωτά σκάφη, που κατά τη διάρκεια της περιπολίας κάνουν άσκοπες μανούβρες, μόλις αντιλαμβάνονται τις ελληνικές δυνάμεις που τους παρατηρούν από την απέναντι όχθη.

Οι μεταναστευτικές ροές στον Εβρο εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Την τελευταία βδομάδα οι απόπειρες παράνομης εισόδου έχουν διπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ένα 24ωρο οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν 400 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, όταν μέχρι πριν από ένα μήνα (για το ίδιο διάστημα) αυτές δεν ξεπερνούσαν τις 200. «Γίνονται απόπειρες από 8 έως 15 άτομα να διασχίσουν τον ποταμό ή να διέλθουν από τα χερσαία σύνορα της χώρας», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Σχετικά άρθρα