26.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Έβρος: Video-ντοκουμέντο Τούρκοι στρατιώτες παρακολουθούν τον φράχτη

Συνεχίζονται οι εργασίες της ελληνική πλευράς, στα σύνορα με την Τουρκία, για την ανέγερση του νέου φράχτη. Στην τουρκική πλευρά στρατό-χωροφύλακες παρακολουθούν στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το OPEN φαίνονται οι Τούρκοι στρατιώτες να περιπολούν στην περιοχή «Μελισσοκομείο», σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι Τούρκοι φαίνονται να παρακολουθούν στενά τις πυρετώδεις προετοιμασίες για την κατασκευή του φράχτη στο νότιο τμήμα του Έβρου.

Τα σημεία που θα τοποθετηθεί ο φράχτης έχουν ήδη οροθετηθεί, καθώς έχει τοποθετηθεί λεπίδοφόρο συρματόπλεγμα. Ο φράχτης θα είναι ενισχυμένος είτε με πασσάλους είτε με τσιμεντένιες βάσεις, ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους Ο φράχτης συνολικού μήκους 32,5 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί σε τρία σημεία και συγκεκριμένα στο «Πέταλο», στο «Κτήμα Τσιρώζη» και στην περιοχή «Νεραϊδότοπος» στο δέλτα του Έβρου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις 25 Ιουνίου θα έχει τελειώσει η μελέτη της κατασκευής του φράχτη και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εργασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, από την Παρασκευή κιόλας, πιάνουν δουλειά 400 αστυνομικοί που θα ενισχύσουν την θωράκιση του Έβρου. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα συγκροτηθούν περίπολοι μάχης από στρατό και Αστυνομία, αλλά και «ενέδρες» σε περάσματα.

«Περίεργη ησυχία» από την πλευρά της Τουρκίας
Εντυπωσιακή είναι η απουσία δηλώσεων από τους Τούρκους τον τελευταίο καιρό για το θέμα του Έβρου και τον υπό έγερση φράχτη. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι καταλαβαίνουν πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία συνοριακή διαφορά στην περιοχή και μάλιστα το παραδέχονται και οι ίδιοι.

Παράλληλα τόσο τα προβλήματα της οικονομίας όσο και τα ζητήματα στη Λιβύη είναι ακόμη χειρότερα. «Υπάρχει η περίπτωση φυσικά να περιμένουν για να πράξουν αργότερα, αλλά την ίδια ώρα προβληματίζει και η απουσία των πολλών παραβιάσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο».

Σημαντικός παράγοντας είναι και ο τουρισμός, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN, καθώς αν δεν επιστρέψουν στη χώρα οι τουρίστες, «η οικονομία δεν θα αντέξει, αυτή άλλωστε είναι η πρόβλεψη από τους γνωστούς οικονομικούς οίκους».

Ταυτόχρονα τίθεται ένα ερώτημα, εάν διεξάγεται μεσολάβηση από τους ξένους αυτό τον καιρό στο παρασκήνιο. «Πιστεύω για να γίνει η μεσολάβηση και να πάρει ο Ερντογάν το μήνυμα, θα πρέπει η μεσολάβηση να έρθει από πολύ ψηλά. Αν επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο κύριος Πάλμερ δεν υπάρχει καμία ελπίδα -συνεννόησης- καθώς είναι χαμηλόβαθμος. Χρειάζεται κάποιος της εμβέλειας του Μάικ Πομπέο που έχει και την στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν βλέπω να έχουν γίνει τηλεφωνήματα, εκτός αν έχουν γίνει και θα ανακοινωθούν αργότερα».

Δείτε το video με τις περίεργες κινήσεις των Τούρκων:

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα