Έξαρση κρουσμάτων και όχι δεύτερο κύμα

Πιθανή η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Ηκαθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα κορoνοϊού και εξήγησε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων και τα φαινόμενα συνωστισμού. Πάντως, ήταν αισιόδοξη λέγοντας δεν βρισκόμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα και ότι όλοι πρέπει να φοράμε μάσκες.

Στην ερώτηση για το αν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα πανδημίας, που περιμέναμε θεωρητικά από το φθινόπωρο η ίδια απάντησε: «Όχι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, απλά περνάμε μία έξαρση λόγω της χαλάρωσης των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, αποστάσεις, μάσκες και πλύσιμο χεριών. Ενώ παράλληλα, για το πού πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια για να περιοριστεί η εξάπλωση η ίδια συμπλήρωσε: «Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ατομική ευθύνη, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, πρέπει να φοράμε μάσκες και πρέπει να τηρούμε την υγιεινή των χεριών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα τρία. Πρέπει να τα τηρήσουμε για να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων Κοτανίδου τόνισε ότι «αυτή οφείλεται στις μεγάλες συναθροίσεις που είδαμε όλες τις προηγούμενες ημέρες. Απλώς πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει και δεν σέβεται κανέναν, ούτε μικρά παιδιά, ούτε νέους, ούτε ηλικιωμένους». Στο θέμα των διακοπών και στο κατά πόσο πρέπει να φοβόμαστε να ταξιδέψουμε απάντησε: «Με μεγάλη άνεση μπορούν να μείνουν οι τουρίστες σε ξενοδοχείο. Απλά να φοράνε όλοι τις μάσκες στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Να αποφεύγουν τις συναθροίσεις».

Όσο για το ποια είναι η εκτίμησή της για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας: «Ελπίζω ότι θα ελέγξουμε τα κρούσματα. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει μια πιθανότητα να επιβληθεί η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις». Τέλος για τα σχολεία είπε: «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί να τα παιδιά θα πάνε με μάσκα στα σχολείο. Γιατί δεν είναι εύκολο. Τα μικρά παιδιά υπακούουν, οι έφηβοι αντιδρούν. Ελπίζω να μην χρειαστεί να την επιβάλλουμε. Είναι κρίσιμος αυτός ο μήνας των διακοπών».

Σχετικά άρθρα