Εξαρθρώθηκε πολυμελές κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη

Συμμετείχαν 29 άτομα σε αυτό

Την εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος, τα μέλη του οποίου λυμαίνονταν την τελευταία τριετία την ευρύτερη περιοχή της Αριστοτέλους και την Αγορά Βλάλη, όπου εκτός από διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού, που ήταν η βασική τους δραστηριότητα, επιδίδονταν και σε αιματηρά επεισόδια για τον έλεγχο των σημείων πώλησης του παράνομου εμπορεύματός τους, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ως μέλη του κυκλώματος ταυτοποιήθηκαν 29 άτομα, (στην πλειονότητά τους υπήκοοι Πακιστάν), μεταξύ αυτών και τα τέσσερα φερόμενα ως ηγετικά του στελέχη, που συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων του αρμόδιου ανακριτή. Η δικογραφία σε βάρος τους περιλαμβάνει το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και πράξεις συνδεόμενες με παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Η φερόμενη δράση της εγκληματικής οργάνωσης χρονολογείται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, από τις αρχές του 2016, ενώ για την εξάρθρωσή της προηγήθηκαν πολύμηνες έρευνες αστυνομικών του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα του περυσινού Νοέμβρη έως τον φετινό Απρίλη έγιναν δεκατρείς αστυνομικές επιχειρήσεις και συνελήφθησαν συνολικά σαράντα τρία άτομα, ανάμεσά τους και κατηγορούμενα ως μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης. Κατά τις επιχειρήσεις, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατασχέθηκαν 94.171 πακέτα τσιγάρα και 1.788 συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου, όπως επίσης δύο αυτοκίνητα ως μέσα μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αστυνομίας, από την κατάσχεση των παραπάνω καπνικών προϊόντων απετράπη οικονομική ζημία από διαφυγόντες δασμούς και φόρους, συνολικού ύψους 400.000 ευρώ, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει στοιχεία που συνδέουν μέλη του κυκλώματος με τη διακίνηση και μεταφορά 1.181 χαρτοκιβωτίων τσιγάρων, οι διαφυγόντες δασμοί των οποίων, ξεπερνούν τα 2,3 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την Αριστοτέλους και την Αγορά Βλάλη (Καπάνι) που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης -όπου υπήρχαν κατ’ επανάληψη καταγγελίες από καταστηματάρχες και καταναλωτές για την φερόμενη δράση της εγκληματικής οργάνωσης- τα μέλη της φαίνεται πως δρούσαν και στην λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης, κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης.

Ως αρχηγός της περιγράφεται στη δικογραφία ένας 32χρονος που μαζί μ έναν 27χρονο (και οι δύο συνελήφθησαν), είχαν την ευθύνη για την αγορά, προμήθεια, μεταφορά και εφοδιασμό των μελών του κυκλώματος με παράνομα καπνικά προϊόντα, τα οποία με τη σειρά τους τα διέθεταν προς πώληση. Οι άλλοι δύο συλληφθέντες είναι αδέλφια και ο αποδιδόμενος σ’ αυτούς ρόλος ήταν να μεταφέρουν και να πωλούν τα λαθραία τσιγάρα στην ευρύτερη περιοχή της Αριστοτέλους και στο «Καπάνι». Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται ότι είχαν ρόλους ως πωλητές, τσιλιαδόροι, μεταφορείς, φύλακες αποθηκευτικών χώρων, ενώ συγκέντρωναν και τα χρήματα από τις παράνομες συναλλαγές.

Σχετικά άρθρα