Εξελίσσεται σε εφιάλτη η Τρόικα

Ποιες είναι οι νέες δεσμεύσεις που ζητούν

Δεν χαλαρώνουν καθόλου από τη σκληρή στάση οι δανειστές, καθώς με το απαντητικό e-mail που έστειλαν τα ξημερώματα στην ελληνική κυβέρνηση ζητούν από την Αθήνα περισσότερες εξηγήσεις και ρητές δεσμεύσεις για τα δημοσιονομικά.

Στο mail που έφτασε τα ξημερώματα στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών διατυπώνουν νέες απαιτήσεις. Ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό κενό, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το θέμα της επιστροφής τους στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι πως ζητούν σχέδια νόμου όπως, για παράδειγμα, στο θέμα του ασφαλιστικού.

Οπως είχε γίνει γνωστό από χθες το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα το Σάββατο, αν ικανοποιηθούν άμεσα οι απαιτήσεις τους για δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά. Πρακτικά πάντως αυτό σημαίνει πως δεν προλαβαίνουν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως την 8η Δεκεμβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Τρόικα εξακολουθεί να καθυστερεί και να εκφράζει καχυποψία για την εισπρακτική επιτυχία τόσο των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση όσο και των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Η νέα προσπάθεια των δανειστών να κωλυσιεργήσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα ζητώντας λεπτομέρειες για θέματα τα οποία έχουν ήδη απαιτηθεί, ενδεχομένως να φανερώνει ένα σχέδιο επέκτασης του Μνημονίου για ακόμη έξι μήνες, όπως υποστηρίζουν και πηγές από την κυβέρνηση.

Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο, ζητάει περισσότερες διευκρινίσεις (εννοώντας περισσότερα μέτρα) και η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών είναι ξανά στον αέρα.

Μετά και την τελευταία άκαρπη τηλεδιάσκεψη μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και του Ταμείου, όλα δείχνουν πως η Τρόικα δύσκολα θα έλθει στην Αθήνα πριν από το Eurogroup με ένα μικρό ανοιχτό παράθυρο να επιστρέψει το Σάββατο και να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με διαδικασίες εξπρές.

πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα