11 C
Thessaloniki
Τετάρτη, Ιανουάριος 8, 2025

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι

Το πρωί της 23ης Ιουλίου 2018, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ήταν μια μέρα διαφορετική από τις άλλες. Το απόγευμα εκείνης της μέρας, η φωτιά που εισήλθε στο Μάτι, θα προκαλούσε μια εθνική τραγωδία παγκοσμίων διαστάσεων- καθώς είναι η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από αυτή της Αυστραλίας το 2009 με τους 180 νεκρούς.

Στην κόλαση εκείνης της μέρας, που ξεκίνησε επειδή ένας 65χρονος αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα με ανέμους 8 μποφόρ, μέσα σε ένα χάος ασυνεννοησίας και ανοργανωσιάς, λανθασμένων χειρισμών και ελλιπούς συντονισμού, 104 άνθρωποι θα έχαναν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι θα σημαδεύονταν σωματικά -ως εγκαυματίες- και ψυχικά, αφού μέχρι και σήμερα αντηχούν στ’ αυτιά τους οι ήχοι της πυρκαγιάς που κατέτρωγε τα πάντα, τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που καίγονταν δίπλα τους.

Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έζησαν την φρικτή εκείνη μέρα, δεν αισθάνονται δικαιωμένοι. Όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, κανένα σχέδιο διάσωσης, ούτε και για το σόου που δόθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τα μέλη και τους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης -που «δεν ήξεραν» για νεκρούς- ενώ θύματα είχαν βρεθεί κάτω από καμένα αυτοκίνητα, στον δρόμο, στα σπίτια τους, στη θάλασσα και, τα περισσότερα, στο οικόπεδο της φρίκης, στην οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι. Αλλά επειδή δεν προέκυψε κανείς που να έχει την ευθύνη.

Γι’ αυτό και μετά το τέλος της δίκης, στην οποία από τους 21 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι οι 6 (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε, είναι εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ), οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Ορισμένοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, άλλοι πέταξαν καρέκλες, άλλοι φώναξαν «ντροπή», άλλοι έκλαιγαν. Μετά τις αντιδράσεις για την πρωτόδικη απόφαση με τις ποινές-χάδι, η τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων και των επιζήσαντων, είναι το Εφετείο. Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι ορατός καθώς η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026, οι 21 κατηγορούμενοι έχουν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, δικαζόμενοι από την αρχή. Η χθεσινή, έκτη συνεδρίαση του Εφετείου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναλώθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί του παραδεκτού της εισαγγελικής έφεσης που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης
Στο μεταξύ, στο Μάτι σήμερα όλα σταματούν και όλα περιστρέφονται γύρω από τις εκδηλώσεις μνήμης της έκτης μαύρης επετείου που έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23/07/2018, «για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγκλημα» εκείνης της μέρας, όπως αναφέρει. Η απόκοσμη φρίκη, ο ανείπωτος πόνος, ο φόβος, ο θρήνος, όλα ξαναζωντανεύουν.

Στις 9 σήμερα το πρωί θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και, μισή ώρα αργότερα, 30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.

Τα μέλη του Συλλόγου, σε ανακοίνωσή τους για τις εκδηλώσεις, αναφέρουν ότι σήμερα «συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στη χώρα μας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο: τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική, βυθίζοντας στο πένθος 5 οικισμούς (Μάτι, Νέο Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι, Αμπελούπολη και Προβάλινθο) καθώς και όλη την Ελλάδα» και «τρεις μήνες από την προσβλητική για τη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των εγκαυματιών απόφαση του Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον Ά βαθμό, ως πλημμέλημα και όχι ως κακούργημα». Δηλώνουν την πεποίθησή τους ότι θα δικαιωθούν και καλούν «να συναντηθούμε και να περπατήσουμε και πάλι, στους τόπους του Μαρτυρίου και στο δρόμο της φωτιάς».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών μας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη τους.

Ακολουθεί, η πορεία όλων, από το Μνημείο, στο δρόμο της φωτιάς, μέχρι το Ν.Α.Ο.ΜΑ. στο Μάτι.

Στις 20:00, θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)

Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς τη μαρτυρική Αργυρά Ακτή, θα αφεθούν 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και άσπρα μπαλόνια για την Εβίτα και τα 11 παιδιά, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο Δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: «να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».

Ο δήμος Μαραθώνα, με ανακοίνωσή του, έχει παρακαλέσει τις επιχειρήσεις «που εδρεύουν στην περιοχή και κυρίως στα σημεία όπου διεξάγονται εκδηλώσεις – δρώμενα, όπως και κατά μήκος της πορείας από το Νέο Βουτζά έως τον ΝΑ.Ο.ΜΑ και την Αργυρά Ακτή, να συμμετέχουν στο πένθος, εάν όχι και κρατώντας κλειστά τα καταστήματά τους τις προαναφερθείσες ώρες, τουλάχιστον τηρώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα σεβασμού και ησυχίας, όπως αρμόζει στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων». Κάποια από αυτά, έχουν ήδη ανακοινώσει πως συμμετέχουν στο πένθος και θα παραμείνουν κλειστά.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα