20.4 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εξηγήσεις απο Βαρουφάκη

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη και μίλησε για τα όσα πέτυχε στα πρόσφατα Eurogroup, και τα όσα προγραμματίζει να κάνει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τόνισε αρκετές φορές πως το μνημόνιο τελείωσε και πως ο ελληνικός λαός ψήφισε για την ελευθερία του. Εσκεμμένες οι ασάφειες στη συμφωνία.

Ο κ. Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη στον Γιώργο Παπαδάκη και στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, όπου έκανε λόγο, για ακόμη μία φορά, για συζήτηση και όχι ρήξη.

Ο υπουργός άρχισε λέγοντας για τη συμφωνία: «Είναι μια μεγάλη επιτυχία, μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Πέντε χρόνια η Ευρώπη σύρεται μέσα σε μια μνημονιακή διαδικασία που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2010 τον Μάιο, μετά επεκτάθηκε στις υπόλοιπες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αυτή τη διαδικασία, αυτή την αυτοματοποιημένη λιτότητα, την ιδέα ότι υπάρχει ένας μπούσουλας ο οποίος τελικά ενισχύει την κρίση χρέους αποπληθωρισμού, δημιουργεί μια ανθρωπιστική κρίση, δεν αφήνει τους λαούς της Ευρωζώνης, ιδίως εκείνους που βρίσκονται λόγω της ελλειμματικής κατάστασης του κράτους τους στο μάτι του κυκλώνα, δεν τους αφήνει να έχουν μία ελπίδα. Εμείς τι κάναμε, είπαμε, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το μνημόνιο, η δανειακή σύμβαση, όλη αυτή η σκοτοδίνη που ζούσαμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Παρόλα αυτά, το κράτος έχει μια συνέχεια, υπάρχει μια υπογραφή προηγούμενων κυβερνήσεων που μας δεσμεύει. Αυτό είναι μία αρχή, υπάρχει όμως και μία άλλη αρχή. Και η άλλη αρχή είναι οτι είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός έδωσε σε εμάς μία εντολή. Να αμφισβητήσουμε τη λογική και την φιλοσοφία αυτού του μνημονίου. Τώρα πως παντρεύονται αυτές οι δύο αρχές. Ο σεβασμός σε αυτό που τρέχει και η ανάγκη να μετράνε οι εκλογές.

«Ένα από τα πράγματα που μου ειπώθηκε την πρώτη φορά που πήγα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ότι “οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, είστε σε ένα πρόγραμμα, σε ένα μνημόνιο, είναι συμφωνία του κράτους σας με τους εταίρους, πρέπει να την εφαρμόσετε”. Εάν πραγματικά συμφωνούσαμε και βγαίναμε έξω στον λαό, όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον ιρλανδικό, στον γαλλικό, και λέγαμε ότι η δημοκρατία έχει καταργηθεί λόγω της ευρωκρίσης, σε ποιον νομίζετε θα κάναμε το μεγαλύτερο δώρο; Κατ’ εμέ Στη Χρυσή Αυγή, στην Λεπέν, στον Νάιτζελ Φαράτζ στη Βρετανία, σε όλους τους αντιευρωπαϊστές οι οποίοι λένε τόσο καιρό ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει πια δημοκρατία και ότι είναι ένα φάντασμα.

“Ας καταργήσουμε τις εκλογές” είπα κάποια στιγμή στον κ. Σόιμπλε. Τινάξαμε δύο Eurogroup στον αέρα, επιμείναμε να συνδυάσαμε μια πολιτική με οικονομική συζήτηση. Πετυχαμε μέσα από αυτή την πολύ μεγάλη σύγκρουση μέχρι το τρίτο Eurogroup να αλλάξουμε τους συσχετισμούς από εκεί που ήμασταν μόνοι μας το ανατρέψαμε. Δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε». «Είχα γράψει ένα άρθρο με απόγνωση την άνοιξη του 2012, όταν ετοιμαζόταν η Βουλή τότε να ψηφίσει το 2ο μνημόνιο. Είχα πει ότι ήταν η τελευταία μας ευκαιρία τότε, το απεύθυνα προς τους βουλευτές που ψήφισαν το 2ο μνημόνιο, διότι ουσιαστικά δένουν τις επόμενες κυβερνήσεις, μειώνουν στο ελάχιστο τους βαθμούς ελευθερίας. Και κάθε μέρα που πέρναγε από τότε, κάθε φορά που παίρναμε μία δόση, ουσιαστικά μειώναμε την διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας. Και όσο μπαίναμε πιο βαθιά σε αυτή την μαύρη τρύπα, τόσο πιο δύσκολο θα ήταν να βγούμε.

Ο ελληνικός λαός λοιπόν ψήφισε μία κυβέρνηση που επιτέλους θα έλεγε όχι. Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Επέτρεψέ μου να εξηγήσω τι σημαίνει μνημόνιο για μένα. Δανεικά και λιτότητα είναι μόνιμη σκοτοδίνη. Οι όροι του μνημονίου απαξίωσαν την έννοια της μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία. Χτυπήσαμε συνταξιούχους και κομμώτριες ενώ η μεγάλη διαπλοκή διαχειριζόταν τις μεταρρυθμίσεις. Έγινε όπως η λέξη δημοκρατία στο Ιράκ. Ακούνε δημοκρατία εκεί και φοβούνται για βομβαρδισμούς».

Την ασάφεια στη συμφωνία την πρότειναν οι εταίροι, και είναι εσκεμμένη όπως τόνισε ο υπουργός, καθώς με αυτό τον τρόπο θα περάσει πιο εύκολα από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών. Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τις ασάφειες στη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Είμαστε περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Θα αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Σου λέει “καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν μπορείς να έχεις 4,5% πλεονάσματα πρωτογενή τα επόμενα 10 χρόνια γιατί αυτό θα καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα”. Και σου λέει “συμφωνούμε, αλλά ξέρεις κάτι; αν είναι να το περάσουμε τώρα και μετά να πάει σε κοινοβούλια, αν βάλουμε ένα νούμερο εκεί μέσα ή αν πούμε ότι καταργείτε η προηγούμενη σας δέσμευση, απλά δεν θα περάσει”. Και μας πρότειναν να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή επιθετικό προσδιορισμό. Εκείνοι μας το ζήτησαν. Για αυτό συμφωνήσαμε να το αφήσουμε φλου. Εγώ θα είμαι ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να το υλοποιήσει. Αν πω ένα νούμερο θα πω ψέματα» «Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, στα φάρμακα, στην παραμεθόριο, στα τρόφιμα, στα βιβλία και στα έντυπα. «Το κείμενο της συμφωνίας αφορά την ανθρωπιστική κρίση. Κατηγορηθήκαμε για αυτό τον όρο.

Εγώ τους είπα ότι είμαι εδώ επειδή υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που πεινάνε, άνθρωποι που φοβούνται ότι θα πεινάσουν. Σπίτια που δεν έχουν ρεύμα, τα παιδιά κάνουν τα μαθήματα το βράδυ με κεριά. Τους εξήγησα ότι το πρόγραμμα που τρέχει, δεν μπορεί να τρέχει πλέον. «Δεν ζούμε σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Αναποτελεσματικός ο τρόπος λειτουργίας του Eurogroup. Δεν υπάρχει καν συζήτηση. Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη η οποία έχει αυτοϋπονομευθεί, δυστυχώς. Βλέπεις ακόμα και η Κομισιόν, η οποία είναι η κυβέρνηση της Ευρώπης, αυτή θα έπρεπε να είναι, τελεί υπό καθεστώς δέσμευσης απέναντι στο Eurogroup, το οποίο να σου θυμίσω δεν υπάρχει. Θεσμικά δεν υπάρχει το Eurogroup. Το φωνάζω πέντε χρόνια τώρα». Στην Φρανκφούρτη ένας μυστικός Γερμανός Αστυνομικός που συνόδευε τον κ. Βαρουφάκη στην τουαλέτα, του είπε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό που κάνετε, γιατί η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και για μας τους Γερμανούς».

«Η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα μας είναι τετραετίας. Αυτά τα οποία θα έχουν στόχο την ανακούφιση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, θα γίνουν άμεσα. Το κείμενο αυτό είναι το φύλλο συκής που χρειαζόμασταν ως Eurogroup για να τελειώσει το μνημόνιο. Εμείς τους είπαμε πως το μνημόνιο δεν το εφαρμόζουμε, χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν το εφαρμόζουμε γιατί είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Αυτό το κείμενο είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε, μπήκε ουσιαστικά στη θέση του μνημονίου.

Αν δεν το είχαμε κάνει θα έπρεπε να μειώναμε συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ στα νησιά, ή να φεύγαμε από το ευρώ. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να συμβεί. Ο κόσμος ζητάει να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια, κάποιον να πει όχι στον παραλογισμό».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα