Το πρώτο «facebook» για ΑμΕΑ, ανοίγοντας ένα «παράθυρο» στον κόσμο των social media σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα, δημιούργησε ένας Έλληνας προγραμματιστής που και ο ίδιος αντιμετωπίζει κάποια κινητικά προβλήματα.
Ο λόγος για το disabled book, το οποίο ήδη μετρά πάνω από 100.000 χρήστες κι εκτός από τα ελληνικά είναι μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά και βρίσκεται σε διαδικασία να ενσωματώσει τα ιταλικά και ισπανικά.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής του Πέτρος Καλούπης «η πλατφόρμα αναγνωρίζει εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και του δίνει τη δυνατότητα να “διαβάσει” εάν είναι τυφλός, ή να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις θέλει εάν έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί να κουνήσει το “ποντίκι” δίνοντας εντολή, είτε με κίνηση του ποδιού, είτε να ενεργοποιήσει την κάμερά του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του».
Εξάλλου δεν υπολείπεται των δυνατοτήτων του Facebook αφού και στο disabled book ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες, να κάνει like, και να συνομιλήσει μέσω μηνυμάτων, δημιουργώντας εύκολα το προφίλ του.
Ο Έλληνας δημιουργός της πρωτοποριακής πλατφόρμας έχει ολοκληρώσει το νέο plugin για μετατροπή ιστοσελίδων, ώστε να είναι προσβάσιμες από κινητικά ανάπηρους κυρίως με δυσκολίες στα άνω άκρα, τυφλούς και κωφούς, ένα νέο εργαλείο, δηλαδή που προσαρμόζεται σε όλες τις ιστοσελίδες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κοινότητες με όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν και γενικά όποιον επιθυμεί να υλοποιηθεί οποιαδήποτε ιδέα αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, την αυτονομία και την αγορά εργασίας γύρω από τα ΑΜΕΑ.
Το disabled book ωστόσο δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με αναπηρία αλλά και στον κόσμο χωρίς αναπηρίες, με στόχο την μεταξύ του αλληλεπίδραση.
«Εύχομαι να το αγκαλιάσει όλος ο κόσμος και μακάρι τα μέλη μας να φτάσουν μέχρι και 3 εκατομμύρια» λέει ο Πέτρος Καλούπης και τονίζει ότι «σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες που μαζί θα χτίσουμε υγιείς κοινωνίες για την αναπηρία, την αυτονομία και την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία, στις υπηρεσίες και στην αγορά εργασίας».
πηγή: newpost.gr