7.8 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Φαρμακοποιοί κατά Χρυσοχοΐδη

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς ενώ εκτιμάται ότι θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες λόγω γρίπης, ιώσεων και Covid. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής μετά τις ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη ότι «δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά» σε αντίθεση βέβαια με ό,τι έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα, διαψεύδει τον υπουργό Υγείας.

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν: «Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες.

Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς».

«Γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα»

 

Σχετικά με τα γενόσημα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασθενείς, οι φαρμακοποιοί της Αττικής εξηγούν: «Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ενώ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επί σειρά ημερών μιλούσε για ελλείψεις φαρμάκων περιγράφοντας 150 σκευάσματα ευρείας χρήσης, ξάφνου εξέδωσε ανακοίνωση πως … «δεν υπάρχουν ελλείψεις». Γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά.

Πρέπει να τονιστεί, επίσης, ότι ο υπουργός Υγείας έχει δημιουργήσει και ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση των ελλείψεων, ενώ έχει προαναγγείλει και ψηφιακό σύστημα 24ωρου βάσεως για την παρακολούθηση της διακίνησης φαρμάκων ώστε να γνωρίζουν οι ασθενείς ποια είναι σε επάρκεια.

Η αυτοδιάψευση Χρυσοχοΐδη

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ο υπουργός διέψευσε ουσιαστικά τον εαυτό του. Ειδικότερα, ενώ μόλις πριν λίγα 24ωρα ο υπουργός Υγείας μιλούσε για ελλείψεις στα φάρμακα αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνει, την Τετάρτη επανήλθε με μια τελείως διαφορετική άποψη δημιουργώντας σύγχυση στους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας έχει δημιουργήσει και ειδική επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων ενώ έχει προαναγγείλει και ειδικό app για τα κινητά ώστε να παρακολουθείται η πορεία στα φάρμακα και να γνωρίζουν οι ασθενείς ποια λείπουν και ποια όχι.

Η διάψευση για τις ελλείψεις

Ο υπουργός Υγείας διέψευσε ότι λείπουν φάρμακα από την αγορά καθώς τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα τα αντίστοιχα γενόσημα. Κάτι βέβαια που ίσχυε και όταν ανακοίνωνε τις ελλείψεις σε 150 φάρμακα.

Ανέφερε ο υπουργός Υγείας: «Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)

 

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα