Forza Ferrari

Ο Φέτελ επικράτησε στα ίσια στον πρώτο αγώνα της χρονιάς

Ο Φέτελ επικράτησε στα ίσια στον πρώτο αγώνα της χρονιάς – Η SF70H με καλύτερη διαχείριση ελαστικών επέτρεψε στον Γερμανό να περάσει τη Mercedes του Χάμιλτον, στο μοναδικό πιτ στοπ του αγώνα.

Με τη θερμοκρασία αέρα στους 24 βαθμούς Κελσίου και τη θερμοκρασία οδοστρώματος στους 35 βαθμούς Κελσίου υποδέχτηκε σήμερα το Άλμπερτ Παρκ ομάδες και οδηγούς. Συνθήκες ιδανικές για τον πρώτο αγώνα της νέας εποχής στη F1 με φαρδύτερα ελαστικά και φαρδύτερα αμαξώματα.

Ο τοπικός ήρωας Ντάνιελ Ρικιάρντο που χτες έχασε τον έλεγχο και βγήκε στο Q3 σήμερα είδε την ατυχία του να συνεχίζεται. Κόλλησε μια ταχύτητα στο κιβώτιο λόγω ηλεκτρικού προβλήματος και η RB13 σταμάτησε να κινείται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Αυστραλός να μην εκκινήσει στον αγώνα. Μετά από τεράστια προσπάθεια των μηχανικών της ομάδας μπήκε στην κούρσα δυο γύρους μετά την εκκίνηση. Από την άλλη ο Φερστάπεν με τη δεύτερη Red Bull διαμαρτύρονταν για κραδασμούς λόγω παραμόρφωσης ελαστικού από μπλοκάρισμα στα φρένα. O Ρικιάρντο εγκατέλειψε στον 35ο γύρο τελικά με πρόβλημα στην υβριδική μηχανή.

Το σβήσιμο των κόκκινων φώτων βρήκε το Χάμιλτον να στρίβει πρώτος και τους Φέτελ, Μπότας να ακολουθούν. Όλοι όσοι βρίσκονταν στη 10αδα χρησιμοποιούσαν την ultrasoft γόμα της Pirelli. Πιο πίσω οι Τζιοβινάζι, Μάγκνουσεν και Πάλμερ εκκινούσαν με soft ενώ οι Έρικσον και Στρολ με supersoft. Οι Μάγκνουσεν (Haas) και Έρικσον (Sauber) είχαν επαφή στην 3η στροφή μετά την εκκίνηση. Ο Χάμιλτον προσπάθησε ν’ ανοίξει τη διαφορά από το Φέτελ και να βγει εκτός ζώνης DRS όμως αυτό δεν ήταν πολύ εύκολο για τον οδηγό της Mercedes.

Φορτωμένη με καύσιμο η W08 γύριζε στο 1:28.4 τη στιγμή που χτες η pole κρίθηκε στο 1:22. Επιπλέον ο Βρετανός οδηγός άρχισε να διαμαρτύρεται για την πρόσφυση των ultrasoft ελαστικών προτού συμπληρωθεί ο 10ος γύρους σε σύνολο 57. Σύντομα φάνηκε πως ο Φέτελ μπορούσε να κρατηθεί κοντά στη Mercedes, ενώ αντίθετα οι δυο Φινλανδοί Μπότας και Ράικονεν ήταν σε άλλο ρυθμό τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο πιο αργοί ανά γύρο. Ειδικά ο Ράικονεν με την δεύτερη Ferrari γυρνούσε 1 sec πιο αργά στο γύρο από το Φέτελ δημιουργώντας ερωτηματικά για το αν είναι σε στρατηγική ενός πιτ στοπ λιγότερου. O Πάλμερ με τη Renault είχε προβλήματα στα φρένα ενώ ο Γκροζάν με τη Haas εγκατέλειψε με καπνό στο πίσω μέρος του μονοθεσίου. Αυτό σε συνδυασμό με την καθυστερημένη εκκίνηση του Ρικιάρντο έφερε τον Αλόνσο με τη McLaren στη βαθμολογούμενη 10αδα.

Ο Αλόνσο εγκατέλειψε τελικά 3 γύρους πριν την καρό σημαία ενώ ήταν 10ος με πρόβλημα στην ανάρτηση.

Στο 16ο γύρο ο Φέτελ κατάφερε να μειώσει τη διαφορά του από το Χάμιλτον κάτω από δευτερόλεπτο μπαίνοντας στη ζώνη DRS του Βρετανού. Την ίδια στιγμή ο Μπότας ήταν πλέον 9 sec πίσω χάνοντας μισό στο γύρο, ενώ άλλα 6 sec πίσω από το συμπατριώτη του ήταν ο Ράικονεν. Ο Χάμιλτον μπήκε στα πιτ σ’ αυτό το σημείο και ο Φέτελ πέρασε μπροστά. Καθότι απέμεναν 40 γύροι για το πέσιμο της καρό σημαίας και με δεδομένο ότι ο Βρετανός επέλεξε τη μαλακή γόμα ήταν σαφές πως στη Mercedes αποφάσισαν να επιχειρήσουν στρατηγική ενός πιτ στοπ.

Βγαίνοντας από τα πιτ ο Χάμιλτον ήταν 5ος και πάτησε τέρμα σημειώνοντας ταχύτερο γύρο με χρόνο 1:27.551. Πιθανόν αυτή η απότομη πίεση στα ελαστικά του κόστισε στη συνέχεια και όσον αφορά στη διάρκεια της απόδοσής τους. Την ίδια στιγμή το πέρασμα του Φέτελ ήταν στο 1:28.1 ήταν σαφές λοιπόν πως η Ferrari έχανε 6 δέκατα στο γύρο διατηρώντας τα φθαρμένα ultrasoft ελαστικά. Στον επόμενο γύρο ο Φέτελ πήρε 2 δέκατα πίσω δείχνοντας να ελέγχει την κατάσταση ενώ ο Χάμιλτον έφτασε πίσω από το Φερστάπεν. Ο Χάμιλτον ακούστηκε να ρωτάει τους μηχανικούς του για το πάτωμα της W08 τη στιγμή που στη Ferrari έλεγαν στο Φέτελ να συνεχίζει όπως πάει καθώς τα ελαστικά συμπεριφέρονταν καλά.

O Χάμιλτον δεν μπορούσε να περάσει το Φερστάπεν και στον 24ο γύρο ο Φέτελ μπήκε στα πιτ έβαλε τη μαλακή γόμα της Pirelli όπως και ο Χάμιλτον και βρέθηκε μπροστά από το Βρετανό με τη Mercedes. Ο αγώνας εδώ φάνηκε να γέρνει προς την πλευρά του Γερμανού της Ferrari. Εκνευρισμός στο pit wall της Mercedes με το διευθυντή αγωνιστικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Τότο Βολφ να χτυπά εκνευρισμένος το χέρι του στο τραπέζι.

Στον 26ο γύρο μπήκε ο Φερστάπεν στα πιτ ενόσω ο Χάμιλτον διαμαρτύρονταν ότι με τα ελαστικά του δεν μπορούσε να πιέσει για προσπέρασμα. Ο Ολλανδός έβαλε την πολύ μαλακή γόμα σε αντίθεση με τους δυο Φινλανδούς Μπότας και Ράικονεν που μπήκαν βγήκαν χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα. Αμφότεροι συνέχισαν με τη μαλακή γόμα. Έτσι φτάνοντας στο μέσον του αγώνα η μόνη αλλαγή που είχε γίνει στην πρώτη 5αδα ήταν αυτή ανάμεσα στο Χάμιλτον και το Φέτελ. Ο Γερμανός με τη Ferrari οδηγούσε την κούρσα προς τέρψιν εκατομμυρίων τιφόζι σε όλο τον πλανήτη έχοντας μια ελεγχόμενη διαφορά 6sec από το Βρετανό με τη Mercedes.

Ο αγώνας κάπου εκεί κρίθηκε οι υπόλοιποι γύροι ήταν τυπικοί για τους οδηγούς ως τον τερματισμό. Το πρώτο GP της νέας εποχής της F1 το κέρδισε η Ferrari και κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στα ελαστικά. Η ικανότητα του Φέτελ και της SF70H να μείνει πίσω από τη Mercedes στους πρώτους γύρους διατηρώντας εφάμιλλο ρυθμό με μικρότερη φθορά των ελαστικών επέτρεψε στο Γερμανό να μείνει 8 γύρους επιπλέον στην πίστα με το πρώτο σετ πάρα πολύ μαλακής γόμας. Ο Χάμιλτον που λογικά έμπλεξε στο κυκλοφοριακό βρέθηκε πίσω από το Φέτελ και έμεινε εκεί καθώς δεν είχε την ταχύτητα ν’ αντιδράσει. Είναι φυσικά νωρίς για πανηγυρισμούς από την πλευρά των κόκκινων ή βιαστικά συμπεράσματα. Η Ferrari πήρε την 1η νίκη από τη Σιγκαπούρη του 2015 όμως οι Mercedes των Χάμιλτον, Μπότας τερμάτισαν μπροστά από την Ferrari του Ράικονεν.

Όπως φάνηκε από τις δοκιμές εξέλιξης οι κόκκινοι έχουν κάνει ένα τεράστιο βήμα βελτίωσης και σίγουρα βρίσκονται πλέον σε ανταγωνιστικό προς την Mercedes επίπεδο. Όλα θα κριθούν στο ρυθμό εξέλιξης των μονοθεσίων κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι σημαντικό να μπει και η Red Bull στο παιχνίδι, σήμερα η RB13 στα χέρια του Φερστάπεν έδειξε ότι δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει Ferrari, Mercedes. Όμως υπήρξαν στιγμές που η RB13 ήταν εξίσου γρήγορη καθότι φορούσε τα πολύ μαλακά ελαστικά. Πιο πίσω Williams, Force India και Toro Rosso συμπλήρωσαν τη βαθμολογούμενη 10αδα. Η διαφορά των υπολοίπων ομάδων από τις 3 κορυφαίες είναι χαοτική

Σχετικά άρθρα