Φωτιά-Έβρος: Ασύλληπτη καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς

Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Ίμβρο

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο Σουφλί Έβρου που ξέσπασε το μεσημέρι Πέμπτης – Ο καπνός αυτή τη στιγμή μεταφέρεται πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14:40 στην περιοχή Λύρα Φυλακτού στον δήμο Σουφλίου και πλέον καίει τις παρυφές στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, ενώ οι φλόγες κατευθύνονται πλέον προς την περιοχή του χωριού Λευκίμμη.

Δορυφορική εικόνα του METEOSAT-11 δείχνει τον καπνό από τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης 21.07.2022 στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας στον Έβρο. Οι ΒΑ άνεμοι έχουν ως απότελεσμα ο καπνός αυτή τη στιγμή να μεταφέρεται πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο, διανύοντας απόσταση σχεδόν 120 km (Εικόνα 1).

Σε ό,τι αφορά στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr ενημερώνει:

  • Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (21.07.2022, 19:00ΒΑ άνεμοι στα 3-4 μποφόρ.
  • Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στη νύχτα στα 2-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από νωρίς το πρωί (22.07.2022, 08:00/09:00) στα 3-4 μποφόρ πνέοντας από ΒΑ διευθύνσεις.
  • Συνολικά, αναμένουμε αισθητή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί (22.07.2022, 07:00/08:00), οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση (Εικόνα 2).
   Νύχτα αγωνίαςΕνισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιοριστεί η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του φράγματος Λύρας του Δήμου Σουφλίου στις 14:30.

   «Η πιο δύσκολη πυρκαγιά αυτή την ώρα είναι στη Δαδιά Έβρου», ανέφεραν αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που έχουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα πύρινα μέτωπα στην επικράτεια.

   Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ασθενείς, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης που αποτελείται κυρίως από πεύκα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει τραχεία πεύκη.

Σχετικά άρθρα