Φωτιά στη Ρόδο – Δεύτερη δύσκολη νύχτα

Εκκενώθηκε ξανά οικισμός

Tην προληπτική εκκένωση του χωριού Μαριτσά αποφάσισαν πριν από λίγο οι αρμόδιες υπηρεσίες που προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου.

Η απόφαση πάρθηκε διότι μέχρι αυτή την ώρα, λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν έχει σβηστεί εστία φωτιάς που υπάρχει στην Περιοχή «Μονή Κερωνιάτης», περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό.

Οι κάτοικοι της περιοχής που είναι περίπου 2.500, έλαβαν sms από το 112 για την εκκένωση του χωριού. Κάποιοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν, αυτή την ώρα, σε ξενοδοχεία του νησιού, τα οποία διέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου ώστε να θα περάσουν τη νύχτα με ασφάλεια.

Μιλώντας στο OPEN ο πρόεδρος της κοινότητας Μαριτσών, Γιώργος Παπαδημήτρης, ανέφερε ότι αυτή την ώρα η φωτιά βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από το χωριό ενώ γίνεται μάχη για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων. Το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή καθιστώντας δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής για να προσεγγίσει με οχήματα ενώ κάτοικοι προσπαθούν να δημιουργήσουν με χωματουργικά μηχανήματα, ζώνες για να περιορίσουν τη φωτιά.

Για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές στην περιοχή.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε την Κυριακή, 1 Αυγούστου, στη Ρόδο, εξακολουθεί να είναι ενεργό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές στο νησί δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και των διάσπαρτων μικρών εστιών πυρκαγιάς που υπάρχουν. Από το πρωί της Δευτέρας, 2 Αυγούστου, η πυρκαγιά δεν έχει επεκταθεί, ωστόσο υπάρχουν αρκετές εστίες μεταξύ των χωριών Θολού, Μαριτσών και Ψίνθου.

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπήρξαν συνεχείς ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έντονη κινητοποίηση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που ενισχύθηκαν μάλιστα με οχήματα και προσωπικό από άλλες περιοχές της χώρας.

Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πεταλούδες και Καλλιθέα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Πεταλούδων και Καλλιθέας του δήμου Ρόδου της περιφερειακής ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 1η Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου, και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 01 Φεβρουαρίου 2022.

Σχετικά άρθρα