Φωτιά στην Εύβοια: Αγωνία για τα χωριά

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Aνεξέλεγκτη εξακολουθεί να είναι η μεγάλη φωτιά που καίει από την Τρίτη στην Εύβοια, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες φτάνουν στα χωριά Σκεπαστή και Κουρκουλοί. Το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί δημιουργώντας πύρινη λαίλαπα που κινείται απειλητικά προς τη συγκεκριμένη περιοχή. Aγωνία επικρατεί και για τα χωριά Αμέλαντες και Κεραμειά.

Νωρίτερα τηλεθεάτρια του OPEN ανέφερε στον αέρα πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στους Κουρκουλούς. Οι Αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τους πολίτες, oι οποίοι ωστόσο καταγγέλλουν την Πυροσβεστική για ολιγωρία. «Έρχεται ένα ελικόπτερο κάθε μια ώρα», λένε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο OPEN είπε πως έχουν εκκενωθεί 25 χωριά και πως η φωτιά καίει επί 3 ημέρες. Έχει κάψει προς τον Ευβοϊκό Κόλπο και τώρα έχει γυρίσει και καταστρέφει όλα τα χωριά που βλέπουν προς το Αιγαίο.

Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Έκκληση από τον περιφερειάρχη

Ο κ. Σπανός απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».

Το βράδυ της Πέμπτης δόθηκε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση από την πλευρά του δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη με την οποία ζητά από τους κατοίκους των χωριών του δήμου του να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη.

Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν όλο και καινούργιες αναζωπυρώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες προς το χωριό Παλαιόβρυση, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς προετοιμάζει πλέον τη νέα γραμμή άμυνας μέσα στη νύχτα. Αυτή τη φορά όμως στο χωριό στην Αγία Άννα. Ήδη εκτός από την απομάκρυνση των κατοίκων και παραθεριστών που επιθυμούσαν, έχουν τοποθετηθεί και τρεις μεγάλες υδροφόρες σε ισάριθμα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν στο χωριό της Αγίας Άννας, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πλησιάσουν οι φλόγες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Σχετικά άρθρα