Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με αναζωπυρώσεις

Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια, με τους πυροσβέστες να ελπίζουν να μπορέσουν να τιθασεύσουν τη φωτιά μέσα στη νύχτα. Το Σάββατο 8 Αυγούστου, η φωτιά κύκλωνε το ένα μετά το άλλο χωριά αλλά και περιοχές, όπως στο Πευκί, στη Γαλατσώνα και Γούβες.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινήθηκε προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες με κατεύθυνση προς την Αιδηψό. Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονταν νυχθημερόν, στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι.

Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περιορίσουν την τεράστια πυρκαγιά. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε στο OPEN πως τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν καθώς δεν υπάρχει ορατότητα λόγω των καπνών.

Απεγκλωβισμοί πολιτών με σκάφη από παραλίες

Έγιναν απεγκλωβισμοί από τις παραλίες τις βορειοανατολικής Εύβοιας με σκάφη του Λιμενικού Σώματος και με τη συνδρομή σκαφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβλήθηκαν ώστε να μην μπουν οι φλόγες σε χωριά της Ιστιαίας, με το απειλητικότερο μέτωπο για πολλές ώρες να είναι στις Γούβες.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να σώσουν όπως – όπως όπως μπορούν, και όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ethnos.gr Κώστας Ασημακόπουλος, οι φλόγες βρέθηκαν στις παρυφές του χωριού και έκαψαν σπίτια καθώς επίσης και το γυμνάσιο του χωριού. Σκαπτικά μηχανήματα δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, με τα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του OPEN να είναι συγκλονιστικά.

Απειλήθηκαν επίσης τα χωριά Ελληνικά, Αγριοβότανο και Τρουπί, ενώ χρειάστηκε να γίνει εκκένωση σε Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Όπως μετέδωσε η Μίνα Καραμήτρου στην τηλεόραση του OPEN, η Εύβοια -με εντολή του αρχηγείου- ενισχύεται με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Στόχος να δημιουργηθούν αντιπυρικές δυνάμεις στα χωριά που απειλούνται από τις φλόγες για να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα.

Δήμαρχος Ιστιαίας στο OPEN: Οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη της ζωής τους
«Αντιμετωπίζουμε τις φλόγες με μηχανήματα έργου. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών που δίνουν τις μάχες της ζωής τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο εδώ και δύο ημέρες. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο», είπε στην τηλεόραση του OPEN ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς.

Ακόμη δύο ανησυχητικά μέτωπα

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ακόμη ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς πλησίασε την Γαλατσώνα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινήθηκε προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες με κατεύθυνση την Αιδηψό.

Φωτιά Β. Εύβοια – Μέτωπο στις Γούβες

Απομακρύνθηκαν ακόμη 350 πολίτες από το Πευκί

Το πρωί της Κυριακής σε φέρυ μποτ έχουν επιβιβάστηκαν περίπου 350 άτομα στο Πευκί. Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν στο φέρυ μποτ, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται πως με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, η μετακίνηση επιβατών και οχημάτων από τα λιμάνια της Αιδηψού και του Αγιόκαμπου Εύβοιας πραγματοποιείται δωρεάν.

Σχετικά άρθρα