24.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Φωτιά στο Μάτι: Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο οι συγγενείς των θυμάτων

Tις επόμενες νομικές κινήσεις τους ετοιμάζουν οι 39 συγγενείς των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκαν μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση, σε εξαγοράσιμες ποινές. Η απόφαση προκάλεσε οργή ενώ οι ίδιοι μιλούν για «οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης».

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, πρόκειται να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, την ευρωπαϊκή εισαγγελία, την επιτροπή Libe, να αποστείλουν ανοικτή επιστολή στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά και να ζητήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών να ελέγξει όλα όσα έγιναν μέχρι τη δίκη αλλά και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

«Από την ίδια στιγμή εγκλήματος αυτού υπήρξε μία οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και την επόμενη στιγμή, ο κάθε ένας προσπαθούσε να αποφύγει τις ευθύνες τους», είπε ο επιζών Γιάννης Οικονομίδης.

Με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν μόνο στελέχη της πυροσβεστικής της επίμαχης περιόδου και ο κάτοικος Πεντέλης, από τον οποίο φέρεται να άρχισε η πυρκαγιά και απαλλάχθηκαν τα στελέχη της περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αυτούς τους 15 μήνες που διήρκησε αυτή η δίκη, θεωρώ ότι δεν δοκιμαστήκαμε μόνο εμείς αλλά και ολόκληρη η ελληνική δικαιοσύνη», είπε η Μαίρη Αβραμίδη, συγγενής θυμάτων.

Στο μεταξύ κατέθεσαν αίτηση έφεσης στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία δηλώνουν εξοργισμένοι με τις ποινές «χάδι» που αποφασίστηκαν για τους καταδικασμένους και υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να είχαν κυρηχθεί ένοιχοι τουλάχιστον επιπλέον 9 κατηγορούμενοι.

«Η ενοχή των κατηγορουμένων, για όλα τα αδικήματα που κατηγορούνται, προέκυψε από το αποδεικτικό υλικό αδιαμφισβήτητα και έπρεπε να καταγνωσθεί (…) Η επαρκής τιμωρία των ενόχων είναι απαραίτητη για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς» αναφέρει, το κείμενο της έφεσης και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Η ίδια η Πυροσβεστική, η ίδια η Πολιτική Προστασία δεν προστατεύονται, όταν προστατεύονται εκείνοι οι αξιωματούχοι που αφήνουν εγκληματικά να καούν και να πνιγούν 105 άνθρωποι, να καούν και να επιζήσουν πολλοί και να καταστραφούν χιλιάδες σπίτια» αναφέρεται.

Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Παραγγελία με την οποία ζητείται να ερευνηθεί η δυνατότητα άσκηση έφεσης κατά της απόφασης για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, η οποία εκδόθηκε χθες Δευτέρα (29/4), απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προ την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Σημειώνεται πως αίτημα για άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων αναμένεται να υποβάλουν και οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων. Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες, την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παραγραφής.

Προς
την κ. Διευθύνουσα
την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών

Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών.

Ερωτηματικά και απόγνωση μετά την απόφαση για το Μάτι – «Είναι λάθος που στιγματίζει τη Δικαιοσύνη»
Τα ερωτηματικά για την απόφαση
Οργή και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που βιώνουν συγγενείς θυμάτων για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, αποφασίζοντας την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες.

«Λάθος απόφαση της δικαιοσύνης»
Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η δικηγόρος συγγενών θυμάτων, Ειρήνη Μαρούπα ανέφερε: «Αποδείχτηκε πως δεν υπάρχει αντιρροπιστικός μηχανισμός που θα κρατήσει την κοινωνία όρθια. Δεν υπάρχει διαδικασία ανεξάρτητη για την απονομή δικαιοσύνης δια της οποίος τιμωρούνται αυτοί που πραγματικά έκαναν κάτι κακό, τα δημόσια όργανα, ώστε να αποτρέπονται και τα επόμενα δημόσια όργανα να κάνουν το ίδιο ή και χειρότερο κακό».

Και τόνισε: «Αθωώθηκαν τελείως οι αυτοδιοικητικοί. Υπάρχει μέσα ο κ. Μπουρνούς ο οποίος στις 6 εκείνης της ημέρας βγήκε στην τηλεόραση και είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Μάτι και τον Νέο Βουτζά διότι η φωτιά πηγαίνει προς Διόνυσο. Αυτό εφησύχασε τον κόσμο που ανησυχούσε και έβλεπε την φωτιά να έρχεται προς τα κάτω. Αυτό τους έκανε και να μην πάρουν αμέσως τα μέτρα που ήθελαν οι ίδιοι να πάρουν. Ο κόσμος βγήκε πολύ αργά. Αυτό είναι αντίθετο και στη λογική και την νομική λογική. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να τιμωρηθεί ο κ. Μπουρνούς».

Για την Ρένα Δούρου, η δικηγόρος σημείωσε: «Αθωώθηκε για το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών για προληπτικά μέσα κατά της φωτιάς. Με σημάδεψε η κατάθεση της μάνας που κράταγε το παιδί της ενώ έλιωναν τα πόδια του. (…)Θεώρησε το δικαστήριο πως έκανε σωστά την ενημέρωση των πολιτών η κυρία Δούρου διότι έφερε ένα τιμολόγιο και ένα φυλλάδιο τυπωμένο και ένα βίντεο για μέτρα προστασίας που κάπου κάποτε το είχαν δείξει.

«Είναι μια λάθος απόφαση που στιγματίζει την δικαιοσύνη», τόνισε.

«Δεν γίνεται να μην υπάρχει διαπλοκή»
Για τις ποινές, η κυρία Μαρούπα είπε πως «ο βαθμός κακουργήματος που απέρριψε τρεις φορές η εισαγγελία πλημμελειοδικών προκαλεί την κοινή λογική και την νομική επιστήμη. Δεν γίνεται να μην υπάρχει διαπλοκή».

Όπως σημειώνει η δικηγόρος, «οι συγγενείς θυμάτων περίμεναν να καταδικαστούν στην πλειονότητά τους οι κατηγορούμενοι. Δεν περίμεναν πως θα πάει κάποιος φυλακή, το γνώριζαν αυτό».

«Έτσι αισθάνεσαι πως δεν προστατεύεται από το κράτος η ζωή σου. Το κράτος αποσυντίθεται. Αυτό είναι το πρόβλημα. Κάψανε την ελπίδα ανασυγκρότησης και δίκαιης τιμώρησης», τόνισε.

Η απόφαση του δικαστηρίου
Υπενθυμίζεται πως επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνια στα πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που καταδικάστηκαν για την τραγωδία στο Μάτι, και τρία χρόνια στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο που έβαλε τη φωτιά, ανακοίνωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.
Η απόφαση έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και φράσεις όπως «μπράβο-μπράβο» από πολλούς κάτοικους.

Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας. Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

Αθώοι κρίθηκαν 15 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να καταδικάσει τους: Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώους έκρινε από την άλλη τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν παράλληλα, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Πώς από τα 111 φυλάκιση χρόνια φτάσαμε στα 5 εξαγοράσιμα
Σε κάθε περίπτωση, σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου για τους καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, που είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο 104 ανθρώπων. Το δικαστήριο καταδίκασε έξι άτομα σε ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, μόνο τα πέντε χρόνια φυλάκισης ορίζονται ως εκτιτέα και οι ποινές κρίνονται ως εξαγοράσιμες με 40.000 ευρώ

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.

Όμως η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.

Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από προβλέψεις τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και σε πρόνοιες του ελληνικού Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ο Άρειος Πάγος ζητεί επίσπευση καθαρογραφής της απόφασης

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα θα ζητήσει να επισπευσθεί η καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τις ποινικές ευθύνες για τη φωτιά στο Μάτι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Παράλληλα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018.

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Ακόμη, η κ. Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Η όλη επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα