Φωτιά στον Σχίνο: Αναζωπύρωση στα Μέγαρα

Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

Εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα έδωσε πριν λίγη η ώρα η Πυροσβεστική, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας εξακολουθεί να μαίνεται και έχει φτάσει μέχρι τα Μέγαρα Αττικής. Την ίδια στιγμή τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά και συνεχώς ξεσπούν νέες αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο είναι ισχυρές καθώς επιχειρούν 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα, αυτό στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και στο Χάνι Δερβενίου. Όσον αφορά τους ανέμους πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ στην εντολή του Π.Σ. για την εκκένωση τονίζεται πως πρόκειται για οργανωμένη απομάκρυνση.

 

Η φωτιά έχει περάσει μέσα από τις αυλές σπιτιών στο Αλεποχώρι
Στον οικισμό Παρασκευά, ο οποίος βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από το Αλεποχώρι, η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, ενώ στη Ρεματιά οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Τουλάχιστον 40.000 στρέμματα έχουν καεί. Αν και ακόμη επίσημη καταγραφή των ζημιών στα σπίτια δεν υπάρχει. Ζήτημα παραμένει το γεγονός ότι πολλοί πολίτες έμειναν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Όπως ανέφερε στην εκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Κορινθία και στην Αττική το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

 

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Μέχρι το βράδυ θα οριοθετηθεί η φωτιά
Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής θα έχει οριοθετηθεί η φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και συνολικά έχει κάψει περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασικής γης, υποστήριξε ο αρχηγός του Πυροσβεστικου Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

O κ. Κολοκούρης υπογράμμισε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν στο έργο της κατάσβεσης καθώς δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και στη συνέχεια τόνισε πως η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού θα διευκρινίσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σχετικά άρθρα