18.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Κόντρα για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Έντονη διαμάχη έχει προκύψει για τα αίτια της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη και ειδικότερα για το αν αυτή ξεκίνησε από έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ. Με τη φωτιά να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η συζήτηση για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά έχει ανοίξει έντονη διαμάχη δημιουργώντας διαφωνίες ακόμα και εντός της κυβέρνησης.

Πυροσβεστική και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αχαρνών κάνουν λόγο για έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης. Από την πλευρά τους, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά μέσω επίσημων ανακοινώσεών τους.

Οι αναφορές για εκρήξεις σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης ή Υποσταθμούς

Οι πρώτες αναφορές που έφτασαν στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, έδειξαν ότι η φωτιά προκλήθηκε όταν «έσκασε» ένας μετασχηματιστής υψηλής τάσης, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί φαίνεται να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες που αποδείχθηκαν καταστροφικές.

Επίσης, πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν λόγο για έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου ως αιτία της πυρκαγιάς

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημείωναν ότι στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέσα σε συμπαγές βαθύ δάσος, δεν μπορούσε να είχε πρόσβαση κάποιος πολίτης και γι’ αυτό η πρώτη εκτίμηση είναι πως η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή.

ΑΔΜΗΕ για Βαρυμπόμπη: Δεν υπήρξε καμία έκρηξη μετασχηματιστή στα βόρεια προάστια

Το συγκεκριμένο σενάριο, πάντως, διαψεύδεται από τον ΑΔΜΗΕ. Όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ στο ΑΠΕ, «αν είχε γίνει έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Διαχειριστή, δεν θα ήταν δυνατόν να τεθούν και πάλι σε λειτουργία τα ξημερώματα οι γραμμές που βγήκαν εκτός χθες, εξαιτίας της πυρκαγιάς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό».

Οι ίδιες πηγέ τόνιζαν ακόμη ότι η επιθεώρηση που έγινε το πρωί στο δίκτυο έδειξε ότι οι ζημιές από την πυρκαγιά ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας. Η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, προσέθεταν, γίνεται από την Πυροσβεστική.

ΔΕΔΗΕ: Δεν υπάρχει δίκτυο διανομής στην περιοχή
Παράλληλα, με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΗΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.

Διάψευση από τον Κώστα Σκρέκα

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 διαψεύδοντας ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή. «Είναι λάθος ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Κακώς γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή. Δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αίτια θα διαλευκανθούν από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ. Σρέκας έκανε λόγο για ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος χθες το απόγευμα στην Αττική, τις οποίες απέδωσε στην αποκοπή των γραμμών υπερυψηλής και υψηλής τάσης, κάτι που δημιούργησε «πρόβλημα οριακά», με «βυθίσεις στο σύστημα που προκάλεσαν αστοχίες», οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αχαρνών κάνουν λόγο για εκρήξεις σε μετασχηματιστή
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, κινούνται τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Σπύρος Βρεττός οι οποίοι κάνουν λόγο για εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ.

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ανέφερε για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη πως «οι πληροφορίες μου είναι ότι ξεκίνησε κοντά στην πύλη των Βασιλικών Κτημάτων από εκρήξεις σε πυλώνα της ΔΕΗ», ενώ για αντίστοιχη πληροφόρηση έκανε λόγο και ο Γιώργος Πατούλης οποίος επίσης στο MEGA, δήλωσε: «Όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, κάποιος μετασχηματιστής από κολώνα ήταν η αιτία της πρώτης φωτιάς, από την υπερφόρτωση».

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια για τα αίτια της πυρκαγιάς είναι η Πυροσβεστική, με το σχετικό πόρισμά της να είναι αυτό που θα ρίξει φως στην υπόθεση σχετικά με το πώς ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα