Φρικιαστική δολοφονία 43 φοιτητών

Σε ομολογία πως δολοφόνησαν τους 43 φοιτητές που αγνοούνται εδώ και έξι εβδομάδες στο Μεξικό προέβησαν φερόμενα μέλη του καρτέλ ναρκωτικών Guerreros Unidos, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Χεσούς Μουρίγιο.

Σε κινηματογραφημένες ομολογίες που έδειξε ο κ. Μουρίγιο, οι συλληφθέντες αφηγούνται πώς μετέφεραν τους φοιτητές με απορριμματοφόρα σε χωματερή, όπου και τους εκτέλεσαν. Περίπου 15 από τα θύμα ήταν ήδη νεκρά όταν έφτασαν στη χωματερή, ενώ οι υπόλοιποι πυροβολήθηκαν επί τόπου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως τρεις από τους συλληφθέντες είπαν πως οι φοιτητές παραδόθηκαν στη συμμορία από την ίδια την Αστυνομία. Οι φοιτητές εξαφανίστηκαν μετά από επίθεση που δέχτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη Ιγκουάλα, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η εντολή στην Αστυνομία να επιτεθεί στους φοιτητές φαίνεται πως δόθηκε από τον πρώην δήμαρχο της Ιγκουάλα, που έχει συλληφθεί και πιστεύεται πως έχει δεσμούς με τους Guerreros Unidos.

Οι συμμορίτες αφηγήθηκαν επίσης τον φρικιαστικό τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να εξαφανίσουν τις σορούς των θυμάτων, αρχικά καίγοντάς τα πτώματα των φοιτητών επί 14 ώρες σε πυρά, χρησιμοποιώντας βενζίνη, λάστιχα, ξύλα και πλαστικά αντικείμενα.

Στη συνέχεια, προσπάθησαν να συντρίψουν τα υπολείμματα, ώστε να καταστρέψουν κομμάτια οστών ή δοντιών. Ό,τι απέμεινε τοποθετήθηκε σε σακούλες, τις οποίες πέταξαν σε ποτάμι της περιοχής.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ωστόσο πως τα ελάχιστα υπολείμματα των σορών καθιστούν πολύ δύσκολη την ταυτοποίηση τους, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί γενετικό υλικό.

Συμπλήρωσε πως οι ελπίδες των Αρχών εναποθέτονται πλέον σε ένα ειδικευμένο εργαστήριο στην Αυστρία, όμως η όλη διαδικασία θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Αμφιβολίες όμως εξέφρασαν συγγενείς των χαμένων φοιτητών.

«Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις, τα παιδιά μας ζουν», δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των φοιτητών, σε γραπτή δήλωση. «Σήμερα προσπαθούν να κλείσουν αυτή την υπόθεση με αυτό τον τρόπο […] Ένας κραυγαλέος τρόπος να συνεχιστεί το βασανιστήριο μας από την κυβέρνηση», προσέθεσε.

πηγή: skai.gr

 

Σχετικά άρθρα