Φτιάχνουν πλαστές ελληνικές άδειες διαμονής και ταυτότητες

«Χρυσές» δουλειές από απατεώνες μέσω Facebook

Την ώρα που οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να βάλουν φρένο στη δράση των δουλεμπόρων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, κυκλώματα διακινητών και πλαστογράφων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα social media για να πουλήσουν σε πρόσφυγες και μετανάστες ελληνικές πλαστές άδειες διαμονής και ταυτότητες.

Όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr, πλαστογράφοι και διακινητές διατηρούν προφίλ στο Facebook, μέσω των οποίων «διαφημίζουν» πλαστά ελληνικά έγγραφα. Ένας από αυτούς εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του ελληνική άδεια διαμονής, που φέρει στοιχεία πρόσφυγα από το Ιράκ που βρισκόταν στην Κω το 2017. Σε βίντεο που έχει ανεβάσει δείχνει την πιστότητα της πλαστογράφησης, προσπαθώντας να πείσει τους αγοραστές να «παραγγείλουν» από εκείνον μία πλαστή άδεια διαμονής.

Σε άλλο προφίλ πλαστογράφου υπάρχει ένα κενό δελτίο ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας. Οι «πωλητές» είτε δέχονται «παραγγελίες» με μήνυμα στο inbox είτε δημοσιεύουν κάποιον τηλεφωνικό αριθμό που παραπέμπει σε δυνατότητα κρυπτογραφημένης συνομιλίας.

Οι πλαστογράφοι και οι διακινητές δεν σταματούν, όμως, εδώ. Δημιουργούν προφίλ στο Facebook και «διαφημίζουν» τα ταξίδια από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, ανεβάζουν και βίντεο από τα ταξίδια, σχεδόν πάντα όταν η θάλασσα είναι ήρεμη, για να διαφημίσουν την «ασφάλεια» του ταξιδιού. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική.

Το τελευταίο διάστημα οι διακινητές μεταναστών φαίνεται ότι έχουν χαμηλώσει τις τιμές τους για τα περάσματα από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα στα περισσότερα προφίλ οι διακινητές ζητούν από 600-750 δολάρια, ενώ πριν από λίγο καιρό οι τιμές κυμαίνονταν από 1.000 δολάρια και πάνω. Στους «καχύποπτους» Έλληνες αξιωματούχους, το μυαλό πηγαίνει στην οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας για να περάσουν σε ελληνικό έδαφος όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που χρησιμοποιούν το Facebook είναι εκατομμύρια, γεγονός που το εκμεταλλεύονται εδώ και πολλά χρόνια οι διακινητές. Εκτιμάται ότι ένα σημαντικό μέρος της «πελατείας» τους το βρίσκουν μέσω social media. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πολλές φορές πέφτουν θύματα είτε απατεώνων που τους παίρνουν τα χρήματα χωρίς στο τέλος να παρέχουν αυτά που υπόσχονται είτε απάνθρωπων δουλεμπόρων που τους βάζουν τελικά σε μία επικίνδυνη λέμβο χωρίς σωσίβιο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι διακινητές λένε στις οικογένειες ότι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 14 ετών μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα