Φυλάκιση για το Bullying

Νόμος εξπρές για να τιμωρούνται οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί

Αυστηροποίηση του νόμου σχετικά με το Bullying ​προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τον τραγικό θάνατο του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος ήταν θύμα λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εισήγαγε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ειδική διάταξη με την οποία θα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον 6 μηνών όποιος διαπράττει bullying, εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή.

Η διάταξη αυτή έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό που υφίσταται, ενώ προβλέπει ότι με την ίδια ποινή, πέραν των δραστών, θα τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν.

Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα και ο τίτλος του αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά»

Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας.

Σχετικά άρθρα